Vid vårat skötbord

DSC03720

Tänkte visa lite vad vi har vid vårat skötbord, hur jag som ekomamma har tänkt kring ekologiskt, miljövänligt och giftfritt till mina barn. Vi har en hylla ovanför skötbordet och det är där den mesta magin finns, bland annat mjuka och sköna filtar i ekologisk bomullsflanell att ligga på, från Imse Vimse. Jag har letat med ljus och lykta efter flera eftersom fyra stycken filtar på två barn är lite för få, men det vekar som att Imse Vimse inte tillverkar dessa filtar längre. Tyvärr så är själva skötbädden vi har på skötbordet från IKEA, men den är gjord i EVA-plast och jag har läst någonstans att EVA-plast ska vara giftfritt, men rätta mig gärna om jag har fel!

DSC03721

Vad gäller hudvård vill jag ha så få produkter som möjligt på mina barns hud, jag använder Badger Balms ekologiska och naturliga babyserie med ringblomma och kamomill, som är lugnande för huden. För det mesta så använder jag bara babyoljan till rengöring i blöjområdet och den fasta tvålen (fast tvål är bättre än flytande tvål) i badvattnet. När lillasyster som använder tygblöjor får blöjeksem så använder jag en klick av blöjkrämen som fungerar hur bra som helst, det röda försvinner på en liten stund! Krämen som är i den lilla plåtburken har jag aldrig använt, men blir det en vargavinter så kanske jag får smörja in ansiktet på de små. Jag ska skriva en liten längre recension om Badger Baby i ett annat inlägg. Den vita sprayflaskan där bak innehåller en lotion mot irriterade hudutslag, det var den renaste produkten jag kunde hitta på apoteket när storasyster fick hemska utslag av alla mygg som var i somras.

Den fasta tvålen förvarar jag i ett tvålfat av glas som kommer från IKEA. Den lilla skålen med tops kommer också från det stora varuhuset, topsen är från Coop Änglamark och gjorda av papper och ekologisk bomull. Det har gått ganska bra att ha glas vid skötbordet då barnen sällan har varit på grejerna som är på hyllan, det enda som har pangats vid skötbordet är dyra nappflaskor i glas från LifeFactory.

D-vitaminoljan får stå framme så jag kommer ihåg att ge barnen den, jag använder den d-vitaminolja som är fri från konserveringsmedel som man får köpa på apoteket, jag tackar alltså nej till den man får från BVC för att det inte känns bra att ge barnen en massa onödiga konserveringsmedel. Oljan ger jag med en sked gjord av ekologisk bambu som jag köpt på Ekologiska Barnmatsbutiken.

DSC03722

Flickornas badleksaker är gjorda av ekologisk och helt giftfri naturgummi, väldigt bitvänliga och roliga att klämma på. Badleksakerna kommer från Hevea och är köpta hos Ekokul.se.

DSC03724

Under skötbordet har vi en massa lådor med olika prylar och bra-att-ha-saker, det mesta är till tygblöjorna så som extra inlägg, inlägg för torr stjärt och ytterblöjor, men vi har även miljömärkta papperservetter om olyckan skulle vara framme och alla tygservetter (från Imse Vimse av ekologisk bomull) är slut. Vi har även ekologisk 50+ solskyddskräm från Eco Cosmetics som är köpt på en hälsokostaffär. Vi har även nagelsax och nässug från Green Sprouts, både nagelsax och nässug är fri från BPA, PVC och nitrosamin. Vi har även hårborste, kam och nagelborste från Green Sprouts men alla tre var i fotograferandets stund ute på vift någonstans, men de är tillverkade av trä med naturlig borst. Green Sprouts köper man enklast på iHerb.

DSC03729

Tandborstningen sker på naturligast vis med tandborstar och tandkräm från Jack n’ Jill, tandborstarna är tillverkade av majstärkelse och är helt fria från gifter så som BPA, PVC och dylikt. När tandborstarna gjort sitt kan man slänga dem i komposten och på runt 90 dagar har dem blivit till jord.

Tandkrämen är fri från flour, konserveringsmedel, SLS och färgämnen. Den innehåller xylitol (även kallat björksocker) som motverkar karies och ringblomma som lugnar irriterat tandkött. Tandkrämerna finns i flera olika smaker som är helt ekologiska och naturliga, just nu har vi tandkrämen som smakar hallon. Förpackningen må vara gjord av plast men den är helt fri från BPA. Så som med Badger Baby ska jag skriva en längre version i ett senare inlägg. Tandkräm och tandborstar är köpa på jordklok.se.

Det här inlägget postades i Ekologisk/naturlig hudvård, Ekoreko shopping, I Heart Eco tipsar!, I Heart Eco's ekologiska hem och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Tack så mycket för kommentaren!