Miljövänligt mensskydd

DSC04267

Visste ni att en kvinna använder cirka 12 000* tamponger under sin livstid? Detta till en kostnad på hiskeliga 22 200* kr! Köper man dessutom oekologiska tamponger från billiga märken som t. ex. Ica Basic så kan man räkna med klor, rester av dioxiner och syntetmaterial i tampongerna. Det finns både pengar, hälsa och framför allt miljö att spara på med en miljövänlig, hållbar menskopp!

DSC04268

En menskopp är alltså en kopp av medicinsk silikon som ska samla upp mensblodet. Den är hygenisk då inga bakterier kan växa och gro i silikonet. Eftersom den samlar upp blodet så torkar den inte ut slemhinnorna jämfört med tamponger som suger upp både blod och fuktgivande sekret i underlivet. En menskopp kan inte heller orsaka toxic shock syndrome som tamponger kan då det som sagt inte kan växa några bakterier på koppen!

En menskopp håller i ca 10 år med rätt hantering, en kopp kostar 300 kr och uträknat per gång man har mens så kostar det ca 2.5 kr jämfört med 46,25 kr per gång med NatraCares ekologiska tamponger.

DSC04270

En menskopp är inte svårare att hantera än tamponger, man tömmer och sköljer den ca 4 gånger om dagen och efter varje mens så kokar man den i vatten, jag smörjer även in den i kokosolja för att silikonet inte ska torka ut och förvarar den i en tygpåse från Alvehamn.

I början kan det vara svårt att få in det rätt och känna när det är dags att tömma den, men man lär sig på bara någon månad. För att få in den viker man den på mitten två gånger och för sedan in den som en vanlig tampong, sen drar man in stroppen för att den ska veckla ut sig runt livmodertappen och bilda vakuum så att den stannar kvar och sen rinner blodet rätt ner i koppen! När det är dags att tömma den drar man i stroppen och tömmer blodet i toaletten och sköljer sedan av den i handfatet, om man vill kan man använda mild oparfymerad tvål.

Vill man vara en riktig vän av miljön kan man även använda trosskydd i tyg och spara ännu mer pengar, Imse Vimse har trosskydd i ekologisk bomull, 3 st för 119 kr. Engångstrosskydd från NatraCare kostar 10,34 kr* per mens och 124 kr per år. Trosskydd i tyg kostar 357 kr för 9 st (jag räknar med att man går runt med 9 st på en mens) och har en hållbarhet på ca 10 år. Det skulle alltså kosta 2,975 kr per mens att använda tygtrosskydd!

Menskoppar kan man finna lite var stans på internet, enklast köper man från t.ex jordklok.se, en menskopp från Mami Cup kostar 259 kr. iHerb har även en menskopp i naturgummi, om man vill vara en riktigt grön själ! Jag vet tyvärr inte märket på varken min menskopp eller tygtrosskydd då jag fick det som plåster på såren från Alvehamn när våra tygblöjor vart försenade!

Have a happy, sustainable period!

* – uträknat på att en kvinna har mens ca 40 år av sitt liv och använder 25 tamponger och 10 trosskydd av märket NatraCare (beräknat på jordklok.se’s priser på NatraCare) under en menscykel på fem dagar.

Det här inlägget postades i Ekologiskt är ekonomiskt, I Heart Eco tipsar! och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Miljövänligt mensskydd

  1. Pingback: Zero Waste – Saker som man kan byta ut till flergångs | I HEART ECO

Tack så mycket för kommentaren!