Tvätta miljövänligt med tvättnötter

DSC04655

Jag har tvättat med tvättnötter ett tag nu och jag kan inte säga annat än att jag är kär! Naturligare och miljövänligare tvättmedel får man leta länge efter, trots att nötterna fraktas från andra sidan jorden.

Tvättnötter är torkade skal från frukterna till sapindus-trädet som odlas i Indien och Nepal, träden är viktiga i det ekologiska kretsloppet eftersom de håller jorden bördig och förhindrar erosion. Försäljningen av frukterna är viktigt för familjejordbruken i området.

Det finns flera olika sorters tvättnötter men den som det säljs mest av heter sapindus mukurossi eftersom den ger ifrån sig mest saponiner, som är det tvättaktiva ämnet i tvättnötter. Tvättnötter är ekonomiska, en påse tvättnötter på 400 g räcker i ett halvår om man tvättar 2-3 gånger i veckan.

Tvätternötter är helt giftfria och förorenar inte vattnet, när skalresterna gjort sitt kan man slänga dem på komposten och låta naturen göra sitt då de är helt biologiskt nedbrytbara. Tvättnötter är allergivänliga, till och med nötallergiker kan använda nötterna, även lämpliga för dem med känslig hud, så som eksem och psoriasis.

DSC04530

Jag gör avkok på tvättnötter och använder som handdiskmedel, allrengöring och golvrengöring, ja allt helt enkelt. Jag tar då en handfull nötter till 1 L vatten och kokar upp och sedan får det sjuda i ca 5 minuter. Sen blandar jag med någon eterisk olja, så som citron om jag ska använda avkoket som handdiskmedel och tea tree om jag ska skura golven.

Avkoket använder jag även om jag ska tvätta någonting i kallt vatten, om jag t ex ska tvätta en matta och bara köra på sköljprogrammet med 30-gradigt vatten. Nötterna behöver nämligen varmt vatten för att släppa ifrån sig saponinerna, då funkar avkoket perfekt. Annars använder jag hela nötterna när jag tvättar i 40 och 60 grader.

DSC04658

Märket jag använder just nu heter Eco Nuts och är köpa på iHerb, en förpackning med 100 laddningar kostar 56 kr, en maskin kostar alltså ca 56 öre. Jag har tidigare haft tvättnötter från Klockargårdens, jag upplevde dem sämre än Eco Nuts, vet inte om det beror på att nötterna stod i städskrubben i över ett år innan jag faktiskt kom mig för att använda dem. Nötterna kanske är en färskvara jag vet inte. Borde kanske köpa Klockargårdens igen och testa om dem är bättre den här gången, det bästa vore ju faktiskt att stödja lokala företag.

Det här inlägget postades i Ekologiskt är ekonomiskt, I Heart Eco's ekologiska hem och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tvätta miljövänligt med tvättnötter

  1. Pingback: Hemgjort tvättmedel | I HEART ECO

Tack så mycket för kommentaren!