Hemgjord ättiksrengöring med citrus

IMG_1379fotor

När man vill gå över lite mer till att göra saker och ting själv, så är denna ättiksrengöring bland det enklaste man kan göra. Citronen tar udden av den mindre trevliga ättiksdoften. Rengöringen kan man sedan använda till att ta bort kalk och tvålrester i duschen, ta bort dålig lukt, som fönsterputs, får rostfritt stål att skina – användningsområdena är oändliga! Citronen är dessutom milt blekande och grym på att ta bort kalkfläckar!

Det går också alldeles utmärkt att använda överblivna skal från en apelsin man avnjutit, jag använde bara hela citroner för att de låg i kylskåpet och såg lite ledsna ut, vore ju synd om de vart förstörda.

Jag tillsätter dessutom några droppar ekologisk tea tree-olja för att få lite extra städkraft och för att jag tycker kombinationen med citron och tea tree doftar gott! Tea tree är dessutom antibaktriellt och antiseptiskt. Men den är absolut inget måste i rengöringen!

Ättiksrengöring med citrus, 1 liter:
5 dl 6%-ig ättika, går bra med 12% och 24% också men då får man späda annorlunda sen
Citrus som man har till övers, jag tog 2 st citroner
Tea tree-olja, valbart

Blanda citrus och ättika i en glasburk och låt det stå och gotta sig i två veckor. Sila av skalen och häll upp ättikan på flaska och späd sedan ut den med 5 dl vatten till 3%-ig (använder man starkare ättika får man späda med mer vatten), tillsätt sedan 5-10 droppar tea tree-olja (tänk på att eteriska oljor är mycket koncentrerade och giftiga i större mängder och skall ej användas outspädda!). Jag häller över en lagom mängd i en sprayflaska/blomspruta och förvarar resten i kylskåpet.

Kostnad:
Jag köper min ättika från bodystore.se, 1 liter kostar 29 kr (och jag handlar alltid så mycket att jag får fri frakt). 5 dl kostar alltså 14,50 kr, som sedan spädes ut till 1 liter igen, kostnaden blir då 7,25 kr. Citronerna kostade nog runt 5 kr styck, alltså 10 kr. Köper man billigare och starkare ättika så blir det ju även billigare i slutändan!

Summan av kardemumman: 1 liter ättiksrengöring med citron för 17,25 kr, om man nu använder överblivna apelsinskal så blir kostnaden 7,25 kr. Billigare rengöring får man leta länge efter!

Det här inlägget postades i Ekologiskt är ekonomiskt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Hemgjord ättiksrengöring med citrus

  1. Pingback: Hemgjort maskindiskmedel | I HEART ECO

  2. Pingback: Hemgjort tvättmedel | I HEART ECO

  3. Pingback: Hemgjorda maskindisktabletter | I HEART ECO

  4. Pingback: Skurpulver på äggskal och citrus | I HEART ECO

  5. Pingback: Ättika som spolglans i diskmaskinen | I HEART ECO

  6. Pingback: Utskriftsvänlig checklista vid städning | I HEART ECO

Tack så mycket för kommentaren!