Hemgjord mascarakaka

DSC06247

Sådär, efter många om och men och några misslyckade recept lyckades jag knåpa ihop en mascarakaka som får godkänt. Den är som en blandning mellan våt mascara på tub och en torr mascarakaka, den blir bäst om man använder en fuktad borste men den går även att använda som den är med en torr borste.

DSC06246

Bäst blir det om man stryker på två lager för att få riktig tjocka fransar. Innan jag stryker på mascaran så sveper jag lite mineralfoundation över fransarna för att den ska fästa bättre, det är en vana jag har fått in och det kan hända att det är alldeles onödigt med denna mascara. Den fäller inte och är något sånär som vattenfast tack vare bivaxet, men att vara ute i spöregn är väl inte att rekommendera.

Mascarakaka:
0.5 tsk bivax (kan bytas mot karnaubavax, sojavax osv, bara det är ett vax med hög smältpunkt)
0.25 tsk pulver av något slag, ex arrowrot, majsstärkelse eller mineralfoundation (jag använde mineralfoundation och det blev bra, mascaran blir dock något gråaktig. Jag rekommenderar dock inte potatisstärkelse då det bara blir som en gegga.)
0.5 tsk jojobaolja (kan bytas mot olivolja, arganolja osv så länge det är en flytande olja)
0.5 tsk pigment, ex svart mineraleyeliner, aktivt kol eller kakao om man vill ha brun mascara
0.25 tsk rosenblomsvatten (kan bytas mot linsvätska eller mineralvatten)
2 droppar arganolja (kan bytas mot jojoba, oliv osv)
2 droppar eterisk lavendelolja
2 droppar tea tree-olja (denna och lavendeloljan är endast här för att ge en något sånär konserverande effekt, kan bytas ut mot arganolja eller annan olja motsvarande fyra droppar istället om man inte vill ha eteriska oljor)

Du behöver:
1 st burk som rymmer runt 10 ml, min burk med skjutlock kommer från hemgjord.se
2 st små skålar som tål värme
1 st sked eller annat att röra runt med
1 st kastrull
1 st tsk-mått

Rekommenderat: en gammal tidning, engångshandskar och förkläde då svart pigment är svårt att få bort!

Se till att ha väl rengjorda skålar, skedar och tvätta händerna noggrant även om du använder handskar! Sterilisera gärna burken du ska förvara mascaran i med kokande vatten!

I en skål: smält bivax och kokosolja i ett vattenbad på spisen på medelvärme.

I en annan skål, gärna på tidningspapper: blanda pigment och pulver noggrant, det får inte finnas några vita klumpar kvar. Det kan ta ett tag innan man blandat allt ordentligt.

I skålen med pigment och pulver: droppa ner arganoljan och eteriska oljorna 1 droppe i taget och blanda noggrant mellan dropparna så att det inte blir några klumpar. Tillsätt sedan rosenblomsvattnet lite i taget och rör noggrant så att det inte blir några klumpar.

Tillsätt sedan pigmentvätskan lite i taget i det smälta bivaxet och kokosoljan, eftersom bivaxet har hög smältpunkt kommer den stelna till när man tillsätter vätskan som har lägre temperatur, så ha gärna kvar skålen i kastrullen på låg värme så smälter det snart igen. Rör noggrant så att det inte blir några klumpar. När allting har blandat sig och det inte finns några klumpar, häll snabbt som attan ner allt i burken och låt det stelna.

Så – nu är det bara att piffa till sig! Jag har en mascaraborste av bambu från EcoTools  som inte längre går att få tag på (så den är jag mycket rädd om!), men det går lika bra att använda en gammal mascaraborste. Jag rengör borsten mellan användningarna med ljummet vatten och mild olivtvål.

DSC06249

 

Mascaran tar man enklast bort med en fuktad bomullsrondell och kokosolja. Gillar mina återanvändbara rondeller av ekologisk bomull från Imse Vimse, men tyvärr verkar det inte som att Imse Vimse säljer dessa längre. Här kan man läsa mer om vad man kan byta ut från engåns till flergångs!

Intresserad av att göra mer hemgjord hudvård och smink? Här finns recept på hemgjorda lotionskakor och här finns recept på hemgjort foundationpuder.

 

Det här inlägget postades i Ekologisk/miljövänlig mamma, I Heart Eco's Hemgjorda, Plastbantning, Zero waste och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Hemgjord mascarakaka

 1. Pingback: Hemgjorda lotionskakor | I HEART ECO

 2. Pingback: DIY: Foundationpuder | I HEART ECO

 3. Pingback: Hemgjort rouge | I HEART ECO

 4. Pingback: Hemgjord spraydeodorant med trollhassel, aloe vera och lavendel | I HEART ECO

 5. Carolin skriver:

  Verkar vara ett lovande recept! Hur mycket kokosolja använde du? 🙂

  • Anneli skriver:

   Förlåt, tidigt morgon och hjärnan har inte riktigt kommit igång än, men kokosolja vart? Menar du som sminkborttagning? I så fall bara en liten klick på¨en bomullsrondell, lite räcker långt. 🙂

   • Carolin skriver:

    I receptet 🙂 det står att man ska smälta bivax och kokosolja, men jag kanske inte läste ordentligt :p

    • Anneli skriver:

     Jag har kollat igenom receptet och jag ser nu att kokosolja inte står med, men det handlar bara om en liten gnutta kokosolja, runt 0,5 tsk. Tack för att du uppmärksammade mig på detta! 🙂

Tack så mycket för kommentaren!