Hemgjort maskindiskmedelspulver

(null)(null)
Ber om ursäkt ännu en gång för felvända och kassa mobilbilder, WordPress vill fortfarande inte vända rätt bilderna och minneskortet till min kamera är trasigt så det får helt enkelt bli kassa mobilbilder ett tag framöver! 

Maskindiskmedel, ett av mina första projekt när jag ville gå över till hemgjorda rengöringprodukter och även en post att spara mycket pengar på. Har testat några olika recept men kommer alltid tillbaka till detta då jag tyckt att det fungerat bäst.

Har man hårt vatten så är det att rekommendera att tillsätta salt i saltbehållaren i diskmaskinen för att mjuka upp vattnet, vi har hårt vatten och det behövs salt, i mängder! BroxoMatic (finns vid hyllorna för rengöringsmedel och maskindiskmedel på affären) är ett salt för just diskmaskiner, för att inte sätta igen filter osv. Det är även tillsatt salt i maskindiskmedlet, och även där använder jag BroxoMatic, men man kan använda vanligt salt som man använder till matlagning om man vill.

Här kommer en liten genomgång om vad varje ingrediens gör:
Salt – mjukar upp vattnet, ofarligt – det är ju bara salt!
Tvättsoda, Na2CO3 – även kallat natriumkarbonat, målarsoda och kristallsoda. Används som smutslösare och till att mjuka upp vattnet. Intressant fakta är att om mineralvatten ska få kallas för just mineralvatten måste natriumkarbonat ingå. Ofarligt, men irriterande för ögon, så använd med försiktighet! Ej att förväxla med natriumhydroxid!
Bikarbonat – bikarbonat är syskon med tvättsoda (man kan faktiskt göra tvättsoda själv genom att baka bikarbonat i ugnen), används också som smutslösare. Ofarligt, vi använder det ju i matlagning!
Citronsyra – används för att ta bort kalkfläckar. Ofarligt, ofta tillsatt i mat som antioxidationsmedel och surhetsreglerare, men det är irriterande för ögon så använd med försiktighet!

Maskindiskmedel:
1,5 dl tvättsoda
1,5 dl citronsyra
0,5 dl bikarbonat
0,5 dl salt

Använder man fint salt så är det bara att blanda allting i en fin burk – klart för att diskas!

Använder man grovt salt, som BroxoMatic, så rekommenderar jag att mixa det i matberedare eller mixer för att få saltet så fint som möjligt. Börja först med att mixa saltet, sätt gärna en kökshandduk på matberedaren för det dammar en gnutta. När saltet är malet så tillsätt resten av ingredienserna och mixa så allt blandar sig och eventuella klumpar är borta. Vänta en stund med att öppna locket så dammet hinner lägga sig, det kan vara en gnutta irriterande för ögon och luftvägar.

Detta drar gärna åt sig fukt, framförallt bikarbonat som används som husmorsknep för att suga upp fukt, så förvara det i en lufttät burk och släng gärna ner en gammal strumpa fylld med ris, riset suger upp eventuell fukt och hindrar maskindiskmedlet från att klumpa ihop sig.

Kostnad:
Maskindiskmedlet räcker till ungefär 20 doser om man tar 20 ml till varje disk, jag använder ett kaffemått i rostfritt stål från Clas Ohlson.

Tvättsoda – 29 kr per 500 g, 150 g/1,5 dl blir 8,70 kr.
Citronsyra – 89 kr per 1 kg, 140 g/1,5 dl blir 12,45 kr.
Bikarbonat – 39 kr per 1 kg, 120 g/o,5 dl blir 4,70 kr.
Salt, BroxoMatic kostar ca 18 kr per 1,5 kg, så det blir 0,90 kr per 70 g.

Lika med 28,55 kr för 20 diskningar, det blir 1,42 kr per disk.

Nu har jag räknat på att jag handlar tillräckligt mycket från bodystore.se så att jag får fri frakt och allra helst när det någon slags rabatt, då blir det ännu billigare!

Som spolglans använder jag ekologisk ättika, 1 liter kostar 29 kr och den räcker länge. Använder den även till hemgjort allrengöringsmedel med citrus.

Tilläggas bör är att vanliga diskmedel från mataffären innehåller medel för att hålla maskinen i trim, är man rädd om maskinen så är det att rekommendera att köra med vanligt diskmedel någon gång i veckan för att vara på den säkra sidan.

Zero Waste – alla ingredieserna är från pappersförpackningar, alla ingredienser ska vara biologisk nedbrytbart och fisk – och vattenvänligt (har Googlat på varje ingrediens och enligt Google så ska alla ingredienser vara just biologisk nedbrytbara). Glasburk och kaffemått i rostfritt, så ingen plast där så långt ögat kan nå och dessa används om och om igen. Mixern har jag fått av min moster för flera år sedan eftersom hon inte var nöjd med den och ville köpa en ny, är dock mest av plast men den är ju i alla fall andra hands och duger fint att mixa diskmedel med!

Strumpan med ris för att hålla fukten borta: strumpan är av ekologisk bomull och har förlorat sin maka i tvätthögen, riset är ekologisk och från pappersförpackning.

 

 

 

Det här inlägget postades i I Heart Eco's Hemgjorda, Okategoriserade, Plastbantning, Zero waste och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hemgjort maskindiskmedelspulver

  1. Pingback: Hemgjorda maskindisktabletter | I HEART ECO

  2. Pingback: Hemgjord fingerfärg | I HEART ECO

Tack så mycket för kommentaren!