Hemgjorda maskindisktabletter

Det här med maskindiskmedel, det har alltså varit en riktig fiende (än värre är det med handdiskmedel). Jag fick leta långt in i hjärnan efter kemikunskaperna från gymnasiet om sura och basiska ämnen, om pH-värde, hårt och mjukt vatten och ditten och datten. Men nu är jag något sånär nöjd med resultatet och kan visa upp mitt senaste experiment i köket: maskindisktabletter!

Har man hårt vatten så rekommenderar jag att tillsätta salt i saltbehållaren (hittas oftast på botten i diskmaskinen) enligt tillverkarens anvisningar i handboken, för att mjuka upp vattnet. Vi har ganska hårt vatten och det märks direkt när saltet börjar ta slut för då blir tallrikarna fläckiga och glasen ”mjölkiga”. Det finns ett speciellt salt för just diskmaskiner, detta hittar man vid hyllan för maskindiskmedel. 1.5 kg salt i papperskartong kostar väl runt 18 kr och räcker ganska länge. Till skillnad från mitt maskindiskpulver så har jag inte tagit med saltet i tabletterna och minskat ner mängden citronsyra, och jag tycker det har gett ett bättre resultat jämfört med pulverversionen. För den som vill ha pulver istället, så ska jag förfina receptet till detta.

Resten av ingredienserna kommer i pappersförpackningar, för att göra det så Zero Waste och plastfritt som möjligt. Det bästa med dessa tabletter måste vara att tabletterna inte är individuellt förpackade i plast, som de flesta andra märkena är. Eller någon slags konstig plast som smälter i vatten, det låter inte speciellt nyttigt. Iskubsformen av plast, hittade den i min kasse med prylar som bantats bort i hemmet och tänkte att den kunde vara perfekt till att göra tabletterna i. Så kommer den till användning i alla fall, dessutom så värms den inte upp och vi äter inte från den så inga snuskiga kemikalier frigörs från den.

Maskindisktabletter, ca 15 st:
1.5 dl tvättsoda (natriumkarbonat)
1.5 dl bikarbonat
0.5 dl citronsyra

Valfritt: ca 30 droppar eterisk olja, ex tea tree, lavendel eller citron

Du behöver:
En skål
En sked att röra om med
En sprayflaska med vatten
En iskubsform att forma tabletterna i

Bra att ha:
Skyddsglasögon
Munskydd
Handskar
Det är ingenting som är farligt, men dammet kan vara irriterande för luftvägarna och säkerheten går först av allt!

Blanda alla ingredienserna väl i en skål, försök få bort så mycket klumpar som möjligt. Vill man tillsätta eteriska oljor så gör man det nu, tillsätt några droppar i taget och rör om ordentligt mellan varven.

Spraya sedan försiktigt med vatten, man vill inte att det ska bubbla och fräsa hejvilt även om det kommer fräsa till lite ändå, men tillsätter man för mycket vatten samtidigt så kommer tvättsodan och bikarbonatet att reagera med citronsyran och neutralisera varandra och då är det som att diska med bara vatten. Så spraya försiktigt med vattnet och rör om ordentligt.

Det är nog med vatten när man kan forma smeten utan att den faller isär. Sen är det bara att trycka ner smeten ordentligt i formen och pressa med fingrarna, det ska vara hårt packat! Låt det sedan torka en stund i formen, ca 2-3 timmar, innan man kan trycka ut tabletterna. Förvara tabletterna i en lufttät burk!

Kostnad:
Jag har köpt mina ingredienser från bodystore.se, jag har räknat på deras ordinarie pris och inte tagit med eventuell fraktkostnad. Handlar man dock under någon kampanj så blir det så klart ännu billigare! 

Tvättsoda, 0,058 kr/1 gram. 1.5 dl tvättsoda = 122 gr = 7 ,076 kr
Bikarbonat, 0,039 kr/1 gram. 1.5 dl bikarbonat =  130 gr = 1,17 kr
Citronsyra, 0,089 kr/1 gram. 0.5 dl citronsyra = 48 gr = 4,30 kr

7,076 + 1,17 + 4,30 = 12,546 kr

12,546 kr /15 st tabletter = 0.83 kr/tablett

Kom ihåg: jag är bara en enkel hemmafixare med en förkärlek (tvångstanke?!) till att göra allting själv. Fungerar inte dessa tabletter i eran maskin trots fjäsk med salt och spolglans och ditten och datten, börja experimentera själva med receptet eller köp vanligt maskindiskmedel – disken lär ju bli ren också!

Intresserad av att göra mer hemgjorda rengöringsprodukter? Här finns recept på hemgjort tvättmedel och här finns recept på hemgjord ättiksrengöring med citrus!

Det här inlägget postades i I Heart Eco's Hemgjorda, Okategoriserade, Plastbantning, Zero waste och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Hemgjorda maskindisktabletter

 1. Pingback: Hemgjort tvättmedel | I HEART ECO

 2. Pingback: Ättika som spolglans i diskmaskinen | I HEART ECO

 3. Julia skriver:

  Gjorde dessa och de funkade så bra!!! Tack för ett toppenrecept

 4. Emma skriver:

  Har gjort dessa och innan även ditt maskindiskpulver och använt det ett tag nu. Mina glas blir mjölkiga, jag använder salt i maskinen och sedan skölj med ättika. Har du nått tips på vad som kan få glasen rena

  • Anneli skriver:

   Hej. Tack för din kommentar och för att du uppmärksammade mig på detta. Jag har själv problem med mjölkiga glas, allting annat blir rent och besticken har aldrig varit så skinande, men det är just glasen som blir mjölkiga. Jag håller på att experimentera fram ett nytt bättre recept på maskindiskmedel, men det är just lite knepigt det där med glasen.

   Du kan testa minska ner mängden tvättsoda och öka på citronsyran istället, möjligtvis att två-tre droppar vanligt diskmedel (alltså inte hemgjort) skulle kunna fungera.

 5. Lanthushållet skriver:

  Jag har testat att göra maskindiskpulvret, men inte tabletterna (än), är lite sugen på dom åxå! 😉
  Men funderar lite… Vad skillnaden på att göra pulver med salt resp göra tabletter utan salt och tillsätta saltet i maskinen? Alltså ur ett praktiskt/kemiskt perspektiv? I övrigt är det ju ganska samma lika ingredienser. Tycker du det ena fungerar bättre än det andra? Eller är det mest för att det är smidigt med en tablett att bara kunna lägga i maskinen?
  Och du skriver att man inte ska tillsätta för mycket vatten när man spreja på blivande tabletterna, för då reagerar ingredienserna med varandra och det blir som att diska med vatten. Men hur blir det då i maskinen när man haft i pulver eller tablett, satt igång maskinen och det fylls på med vatten? Reagerar de inte med varandra då och neutralisera?
  Många frågor blev det, men tycker det är så intressant det här! Tack för fin inspo! 🙂

 6. rebbe skriver:

  I maskinen har man ju skölj glans med,det gör att man inte får mjölkiga glas.

Tack så mycket för kommentaren!