Hemgjort tvättmedel med tvättsoda, tvål och bikarbonat

 

Trots att jag älskar att tvätta med tvättnötter så kan det ju vara bra att ha tvättmedel hemma också. Har man redan gjort maskindisktabletter så har man det mesta hemma redan, det som fattas är tvål. Jag har testat detta ett tag nu och jag tycker det tvättar rent utan knussel och jag överväger nästan att gå över till detta tvättmedel istället för tvättnötterna, sorgligt men sant. Jag tycker det vita håller sitt vitt och fläckarna på barnens kläder försvinner.

Alla ingredienserna är från papperförpackningar, för att göra det så Zero Waste och plastfritt som möjligt. Mitt kaffemått i rostfritt stål är från Clas Ohlson.

Hemgjort tvättmedel, ca 65 tvättar:
4.5 dl ekologiska tvålflingor (en tvål av kokos fungerar bäst till tvätt)
4.5 dl tvättsoda
4.5 dl bikarbonat

Valfritt – ca 40 droppar eterisk olja, ex tea tree eller lavendel. Jag använder tea tree för att den doftar gott och är både antibaktriell och svampdödande.

Du behöver:
en matberedare eller mixer av något slag
en kökshandduk
en lufttät burk
decilitermått

Om man använder annan tvål än tvålflingorna jag länkat till, så riv denna fint först antingen på ett rivjärn eller i matberedaren. Mixa sedan tvålrivet till ett fint pulver.

Använder man tvålflingor, mixa dessa först i matberedaren till ett fint pulver. Släng gärna över en kökshandduk för det kommer att damma lite, det är inget farligt damm men kan vara irriterande att andas in.

När tvålen är ett fint pulver, tillsätt tvättsodan och bikarbonatet och mixa tills det blandats väl. Fortsätt gärna med handduken över för det kommer damma mer när man mixar i tvättsodan och bikarbonatet.

Förvara sedan tvättmedlet i en lufttät glasburk. För att förhindra att det klumpar sig så har jag slängt ner en gammal strumpa fylld med ris som suger åt sig fukt.

Jag tillsätter ett kaffemått, ca 20 ml/14 g, i facket för tvättmedel i maskinen.

Kostnad:
Jag köper mina ingredienser från bodystore.se, jag har räknat på deras ordinarie priser och inte räknat med eventuell fraktkostnad. Handlar man under kampanj så blir det så klart billigare! Kostnaden blir annorlunda om man köper ingredienserna någon annanstans.

Tvålflingor, 89 kr för 1 kg. 89/1000 = 0.089 kr per 1 gr. 4.5 dl = 165 gr. 0.089 * 165 = 14,685 kr

Tvättsoda, 29 kr för 500 gr. 29/500= 0.058 kr per 1 gr. 4.5 dl = 350 gr. 0.058 * 350 = 20,30 kr

Bikarbonat, 39 kr för 1 kg. 39/1000 = 0.039 kr per 1 gr. 4.5 dl = 375 gr. 0.039 * 375 = 14,625 kr.

Total kostnad för 890 gr tvättmedel = 49,61 kr.

Ett kaffemått, ca 20 ml, med tvättmedel är ca 14 gr. Totalt väger tvättmedlet 890 gr. 890/14= ca 65 tvättar.

49,61 kr/65 tvättar= 0,763 kr per tvätt.

Som sköljmedel använder jag ättika med eterisk lavendelolja, finns det eventuella tvättmedelsrester kvar i tyget så neutraliserar ättikan dessa till ett hudvänligt pH-värde.

Är tvätten extra smutsig så kan man boosta med ytterligare ett kaffe mått med bikarbonat, för en liten extra spark i baken för smutsen.

Intresserad av att göra mer hemgjorda rengöringsprodukter? Här hittar ni recept på hemgjord ättiksrengöring med citrus och här hittar ni recept på hemgjorda maskindisktabletter.

Det här inlägget postades i I Heart Eco's Hemgjorda, Zero waste och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Hemgjort tvättmedel med tvättsoda, tvål och bikarbonat

 1. Pingback: Hemgjorda maskindisktabletter | I HEART ECO

 2. Pingback: Hemgjort flytande handdiskmedel | I HEART ECO

 3. Pingback: Utskriftsvänlig checklista vid städning | I HEART ECO

 4. Sofia skriver:

  Vart kan man köpa ingredienserna till dessa rengörings grejer?

  • Anneli skriver:

   Jag köper från bodystore, främst tvättsoda och bikarbonat. Bra priser och för det mesta finns det någon rabattkod. På Opella köper jag bl.a. kokosolja för att göra egen tvål till tvättmedel.

 5. O Bese skriver:

  Istället för bikarbonat kan man ta MINDRE soda. Det där med syror/baser/buffertlösningar kan man läsa i högstadiets kemikurs. Bikarbonat är delvis neutraliserad soda, (Jfr: att blanda varmvattnet med kallvatten eller att bara värma till rätt temperatur…)

 6. Emmelie Bokvist skriver:

  Hej! Jag funderar på om du även använder tygblöjor? (Med tanke på zero vaste och sådär). Jag tycker att din blogg är så himla inspirerande och kul att läsa, och funderar på om detta tvättmedel skulle kunna fungera för våra behov! Och i sådana fall- fungerar detta tvättmedel till dina tygblöjor?

Tack så mycket för kommentaren!