Ättika som spolglans i diskmaskinen

Ättika är ett riktigt universalmedel. Luktar träningskläderna snuskigt  – lägg dem i ett ättiksbad! Putsa fönstren – ättika, bättre fönsterputs finns inte! Slut på sköljmedel – vad bra, ättika gör jobbet lika bra och är inte ens i närheten av att vara denna kemikaliebomb som sköljmedel är!

Ättika fungerar dessutom bra som spolglans i diskmaskinen. Det spolglansen är till för är att ta bort kalkfläckar på glas och tallrikar och ättika är känt för att ta bort kalk så låt ättikan göra jobbet istället. Jag har dock inte bestämt mig för om jag tycker ättikan är bäst outspädd vid 24% eller om den är bäst utspädd till 12%, men eftersom 12% är bättre för miljön då jag inte behöver köpa och frakta hem lika många flaskor ättika som vid 24%, så kommer jag i fortsättningen att köra med 12%.

Och som diskmedel använder jag mina hemgjorda maskindisktabletter. Här hittar ni recept på hemgjorda återanvändbara städlappar med ättika och här hittar ni recept på hemgjord allrengöring med ättika.

Det här inlägget postades i I Heart Eco tipsar!, Okategoriserade, Zero waste och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ättika som spolglans i diskmaskinen

 1. Ulla skriver:

  Är det inte miljövänligare att köpa 24℅ -ig och späda själv?

  • Anneli skriver:

   Hej. Jag har nog skrivit lite tokigt, det är 24%-ig som jag köper och späder själv till 12%. Det jag syftar på är att det är miljövänligare att jag späder ut ättikan som spolglans än att använda den outspädd för att inte behöva köpa hem lika många flaskor. Det är nog jag som har skrivit luddigt.

 2. Helen skriver:

  Hej! Häller du det I sköljmedelsfacket? Det är inte risk att man förstör diskmaskinen, typ rost eller så??
  Mvh Helen

Tack så mycket för kommentaren!