Chokladiga mandel – och dadelbollar

FotorCreated

Superenkla (och ganska så nyttiga) chokladbollar att göra vid akut sötsug eller om grannen knackar på dörren och vill sörpla kaffe och det gapar tomt efter fikabröd. Det tar inte ens fem minuter att göra dessa och det är enkla ingredienser, skulle man dessutom inte ha mandel hemma så är det bara att byta ut till hasselnötter eller solroskärnor. Detsamma med dadlarna, går utmärkt att byta ut till aprikoser eller fikon. Ingenting är omöjligt! Och jag tycker nog att dessa är godare än vanliga chokladbollar…

Zero Waste då? Mandlarna har jag köpt i lösvikt i papperspåse, dadlarna är från en plastpåse som är återvinningsbar, kakao från pappersburk med plastlock som är återvinningsbar och kokosolja och vaniljpulver från glasburk med metallock som jag återanvänder sen. Bättre går det absolut att göra, från samma butik jag köpte mandlarna så finns det även torkad frukt i lösvikt, synd bara att den butiken ligger några mil härifrån och butiken är dessutom en gnutta dyrare än Coop. Vad ska man prioritera egentligen, ekonomi eller förpackningar? Förpackningarna är ju återvinningsbara och är således Zero Waste, men bättre är ju ingen förpackning alls men vi har inte obegränsat matkonto och måste tänka på ekonomin. Så… hur hade ni gjort? Alternativet är ju att inte köpa torkad frukt alls, men jag vill ju fortfarande njuta av en godbit någon gång ibland…

Chokladiga mandel- och dadelbollar:
2 nävar mandel (eller solroskärnor, pumpakärnor, hasselnötter osv)
2 nävar urkärnade dadlar (eller aprikoser, fikon osv)
någon matsked kakao, eller efter smak
1 klick kokosolja eller äkta smör)
1 nypa äkta vaniljpulver (kan uteslutas)
ca 2-3 msk vatten eller kaffe

Mixa alltsammans i en matberedare eller mixer av något slag och rulla till bollar. Strössla med bipollen, chiafrön, riven kokos eller kakao om man vill det. Ät och njut!

Det här inlägget postades i I Heart Eco's stök i kök och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Tack så mycket för kommentaren!