Hemgjort flytande handdiskmedel

IMG_2106.JPG

 

Jag älskar att göra allting själv, det har ni nog kanske märkt vid det här laget, allt som man kan göra själv vill jag också göra själv. Allt från tvättmedel, hudvård och nu diskmedel. Främst för att jag vet vilka ingredienser som är i men också för att jag gillar att spara pengar, och även en gnutta tvångstanke. Har jag väl börjat göra all hudvård själv så måste ju även alla städprodukter vara hemgjorda också, haha.

Med hemgjort diskmedel kan man spara mycket pengar, att göra cirka 1 liter av detta kostar för mig ca 80 öre! Tillsätter jag eteriska oljor blir det såklart en gnutta dyrare, men det är fortfarande bara några kronor för mycket diskmedel.

Hemgjord flytande handdiskmedel:
3 dl vatten + ca 7 till senare
2 msk tvålflingor
1 msk tvättsoda
Valfritt – ca 15-20 droppar eteriska oljor, ex citron och tea tree, här köper jag mina eteriska oljor

Du behöver:
1 st kastrull
1 st visp
decilitermått
1 st flaska att förvara i

I en kastrull på spisen, lös upp tvålflingorna i 3 dl vatten på medelvärme. Tag sedan kastrullen av plattan och vispa i tvättsodan, det kommer börja tjockna ganska direkt, och tillsätt sedan resten av vattnet i omgångar. Det kommer tjocka mer allt eftersom det svalnar, tillsätt mera vatten om ni tycker att det blir alldeles för tjockt. När det svalnat helt kan man vispa i eteriska oljor om man vill det, försiktig med oljorna dock eftersom dessa är mycket koncentrerade!

Jag förvarar diskmedlet i en glasflaska i kylskåpet, häller sedan över i en pumpflaska, ca halva pumpflaskan, och späder sedan med mera vatten. Så i slutändan blir det nog egentligen 2 liter av diskmedlet eftersom jag även späder i pumpflaskan.

Ibland kan jag behöva skaka pumpflaskan kraftigt för göra diskmedlet flytande igen, den blir liksom som géle om den står för länge, men ett par skakningar och den är flytande igen.

Kostnad:
Kostnaden är uträknat på bodystores ordinarie priser och eventuell frakt är inte medräknad. Handlar man under kampanj så blir det såklart billigare.

2 msk tvålflingor väger ca 7 gr. 1 kg tvålflingor kostar 89 kr. 89/1000=0.089 kr/1 gr. 0.089*7=0.623 kr
1 msk tvättsoda väger ca 5 gr. 500 gr tvättsoda kostar 29 kr. 29/1000=0.029 kr/1 gr. 0.029*5=0.145 kr

0.623+0.145=0.768 kr

Kostnad för 1 liter diskmedel blir alltså 0.768 kr.

Intresserad av att göra mer rengöringsprodukter? Här finns recept på hemgjort tvättmedel och här finns recept på återanvändbara städlappar med ättika.

Det här inlägget postades i I Heart Eco's Hemgjorda, Okategoriserade, Plastbantning, Zero waste och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hemgjort flytande handdiskmedel

  1. Emelie skriver:

    Hej! Jag provad göra handdiskmedlet men det löddrar inte vid användning. Ska det vara så?

Tack så mycket för kommentaren!