Hemgjord flytande handtvål av fast tvål

Att göra flytande handtvål själv är bland det enklaste och billigaste! Tidigare har vi använd fast tvål vid handtvätt men jag tycker att tvålbiten blir så sunkig efter ett tag och har velat slänga den, men det är inte ekonomiskt eller miljövänligt att slänga i onödan så nu har vi helt gått över till flytande handtvål istället.

När jag skulle göra den ekonomiska uträkningen för tvålen så kunde inte min våg väga upp tvålen för den har en känslighet på 5 g. Så låt oss säga att 1 msk tvålflingor väger 4 g, då blir kostnaden 0.356 kr per flaska (2.5 dl). Ekonomiskt – så in i bomben! Sen blir det ju lite dyrare om man tillsätter eteriska oljor men det är ju fortfarande mycket, mycket billigare än dito köpe, dessutom fraktar man inte på onödigt vatten som ju är den största beståndsdelen i köpehandtvål.

Hemgjord flytande handtvål:
ca 2.5 dl vatten
ca 1 msk tvålflingor (eller annan riven fast tvål av något slag)
Valfritt – 10 droppar eterisk olja, ex lavendel och tea tree är en underbar kombo som dessutom är bakteriedödande

Kastrull
Visp
Decilitermått
Tratt
En pumpflaska av något slag

Koka upp vattnet för att ta bort eventuella bakterier och andra snuskigheter, detta gör att tvålen håller längre.

Tag kastrullen av plattan och rör ner tvålflingorna, rör runt tills tvålflingorna lösts upp. Tvålen kommer att tjockna allteftersom den svalnar, ibland tar det upp till ett dygn innan den helt har tjocknat. Är tvålen för tjock när den svalnat av, vispa i mer vatten. Är tvålen för lös, sätt kastrullen på spisen igen och rör i 0.5 msk tvål till. Det är så olika mellan olika tvålar hur mycket som behövs för att det ska bli lagom konsistens på den flytande tvålen, ibland får man testa sig fram!

När det svalnat av så kan man vispa i de eteriska oljorna om man vill tillsätta såna, är det för varmt så avdunstar oljorna.

Häll upp på flaska och sen är det bara att tvätta på!

 

Det här inlägget postades i Ekologisk/naturlig hudvård, I Heart Eco's Hemgjorda, Zero waste och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Tack så mycket för kommentaren!