Favorit i repris: Handla ekologisk mat utan att det kostar skjortan

IMG_1007.JPG

Ekologisk mat är dyrare, det är ingen idé att hymla med det, men i slutändan är det värt dessa extra kronor för gladare djur och friskare natur. Och lite mindre gift till våra barn. Ju fler vi är som köper ekologiskt, desto billigare kommer det att bli. Har man barn, och dessutom är en hemmaförälder, så är kanske plånboken inte den fetaste. Här är mina tips på hur man kan köpa ekologisk mat utan att det kostar skjortan.

Skriv en matlista och köp inte mer än du gör av med.
Med en matlista och att inte köpa mer mat än vad man gör av med kan man spara mycket pengar på, det är både ekonomiskt och icke-klimatsmart att slänga mat.

Spana in butikens erbjudanden!
Numer har butikerna massor med erbjudanden på ekologiska matvaror, där man kan spara några kronor. Kan tipsa om appen Matpriskollen där man kan skriva in att man är intresserad av ekologiska matvaror hos ex Coop, då plingar det till i telefonen när Coop t. ex. har erbjudande på ekologiskt kaffe.

Ät efter säsong!
Säsongsvaror är billigare och smakar mer. Naturskyddsföreningen har en bra lista över vad som är i säsong, just nu kan vi frossa i potatis, morötter, rödbetor och äpplen.

Ät mera vego och gör kött till en lyxvara!
Grönsaker är billigare och mer klimatsmart än kött, kött är och borde vara en lyxvara. Bönor och linser är proteinrika, mättande och billiga. Kom dock ihåg att köpa torra bönor och linser som man blötlägger själv istället då dessa är billigare än konserverna, det kan dock vara klokt att ha någon konserv hemma i fall att man glömmer bort att blötlägga kvällen innan. Välj då tetrakonserverna före konservburkana i metall då dessa oftast är belagada med det hormonstörande ämnet BPA.

Dryga ut köttet med morötter, linser, champinjoner osv.
När man väl äter kött kan man dryga ut det med annat, köttfärssåsen blir mycket godare om man har i lite morötter och champinjoner!

Gör en djupdykning i frysdisken!
Broccoli, ärtor, majs och fisk är billig mat som håller en evighet i frysen, nästan.

Ordning och reda i skafferiet, kylskåpet och frysen!
Med ordning och reda i skåpen så har man bättre koll på vad som finns hemma och man använder upp det som redan finns hemma i gömmorna innan man köper nytt, och mindre mat går till spillo.

Laga maten själv från grunden!
Baka bröd, koka sylt och blanda egen müsli är något som man kan spara pengar på.

Gör matlåda av resterna!
… och spara massor med pengar! Förvara dock resterna i en matlåda av glas då plasten kan läcka ut gifter i maten!

Använd tygpåse när du handlar och skriv matlistan på ett gammalt kuvert!
Många bäckar små blir till en stor å och med tygpåsar spar man på både pengar och miljön. Kuvert är inte återvinningsbara så man kan ge dem ett liv till med att skriva matlistan på ett gammalt kuvert innan man slänger det i brännbart. En gång såg jag en som tipsade om att man kan skriva matlistan på ett gammalt kvitto, detta är dock inte att rekommendera då kvitton oftast innehåller BPA som är hormonstörande, förpassa gamla kvitton till brännbart istället!

Handla inte när du är hungrig!
Då slinker det lätt ner godsaker i kundvagnen, dessutom glömmer jag hälften av det jag skulle ha trots att jag skrivit matlista.

Fem viktiga att välja eko och The Dirty Dozen.
Har man inte råd att köpa allting ekologiskt kan man följa Naturskyddsföreningens lista över fem viktiga varor att välja eko och EWG’s lista över grönsaker och frukter som innehåller mest rester av bekämpningsmedel.

 

Det här inlägget postades i I Heart Eco's ekologiska hem, Zero waste och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Tack så mycket för kommentaren!