Hemgjorda vattenfärger

DSC07077_Fotor

De senaste dagarna har regnet öst ner, så vad passar inte bättre då än att experimentera med hemgjorda vattenfärger. Vattenfärgerna är gjorda med bikarbonat som bas och så pigment från naturen, så som spirulina och blåbär. Färgerna blir varma och jordiga, det är ganska svårt att få skrikiga neonfärger av det naturen har att ge. Men vill man ha pastelliga färger så går det bra att använda karamellfärger också.

DSC07066

För att göra vattenfärger behöver man:
bikarbonat
pigment, antingen det naturen har att ge eller karamellfärg
någonting att blanda i
någonting att röra om med, glasspinnar eller tandpetare
vatten och någonting att droppa i vattnet med, antingen en pipett eller sked
formar att ha färgerna i, ex iskubsform eller gamla kakformar

I en liten glasskål, häll ner lite bikarbonat och valfritt pigment, rör runt ordentligt med en glasspinne eller tandpetare. Droppa sedan i vatten och rör runt, man har lagom med vatten när det blir som en deg. Tryck sedan ner degen i formen och pressa hårt.

Gör sedan om proceduren med andra färger som  man vill ha.

Nu kan färgerna torkas, allra bäst blir det om färgerna får torka i rumstemperatur i några dagar men har man otåliga barn som så gärna vill måla med sina hemgjorda vattenfärger nu på momangen så kan man stoppa färgerna i frysen i några timmar, det blir inte lika bra som att låta dem torka i rumstemperatur men det går an. Har man gjort med karamellfärg så kommer dessa färger att torka en anings snabbare.

Efter att man har använt färgerna så är det bra att låta dem torka ordentligt, så att det inte blir en enda geggamoja eller möglar. Har man gjort med karamellfärg så kommer dessa vattenfärger ha en längre hållbarhet.

Det här inlägget postades i I Heart Eco's Hemgjorda, Leka och busa ekologiskt/giftfritt, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Tack så mycket för kommentaren!