Tankar kring Zero Waste och mat i lösvikt

IMG_1320.PNG

Okej, nu har jag hållit på med det här Zero Waste-tänket ett tag nu. Jag har haft det i tankarna i närmare 1,5 år nu men det var först i mina gröna nyårslöften som jag ville få in det mer i livsstilen, så runt 10 månader nu har Zero Waste varit med i det vardagliga tänket.

En av mina första tankar är att Zero Waste och ekologiskt verkar absolut inte gå ihop, det finns ingenting som är så förpackat som ekologisk mat. Till viss del förstår jag varför, för att man ska skilja det från den konventionella maten osv, men å andra sidan så handlar ju den ekologiska livsstilen om ett helhetstänk och förpackningar är stora miljöbovar.

För mig är ekologisk mat viktigt, det handlar om miljön, gifter och hela tänket kring ekologisk och giftminimerad mat. Så tyvärr har Zero Waste fått stå tillbaka en hel del när jag vill ha ekologisk mat, men jag har sett till att köpa återvinningsbara förpackningar, tänkt efter en extra gång om jag verkligen behöver den där underbara kakan med mörk choklad, inte handla mer mat än att vi gör av med det osv. Någonting som har kommit mer och mer på senare tid är ekologisk frukt i lösvikt, så mer ofta än sällan köper vi äpple, päron och kiwi i tygpåsar, vilket är mycket billigare än den förpackade varianten.


Har ni sett sådan fin station för påfyllnad av mjölk i egen flaska? Detta är från Fristad utanför Borås. Drömmer om den dagen något sådant kommer till mina trakter. Bild lånad från Expressen.

Vill man verkligen, verkligen äta ekologiskt så finns det specialbutiker med ekologisk mat i lösvikt, främst handlar det om nötter, frön och gryner. Dock brukar dessa butiker vara av naturliga skäl mycket, mycket dyrare än t ex dito förpackat på Coop eller Ica. Om jag hade haft obegränsat matkonto så hade jag absolut handlat mer på dessa specialbutiker, men nu är inte det sanningen och vi vänder på kronorna i detta hushåll. Så kan jag få ekologiska pumpafrön i en plastförpackning mycket billigare på Coop, så är det ju bara att välja det över det dubbelt så dyra i lösvikt för att inte spränga matbudgeten helt och totalt.

Så, jag undrar om nötter, frön och gryner i lösvikt hade blivit mycket billigare om det fanns lättillgängligt på Coop? Tänker mest på USA och deras lösviktsbutiker, typ BulkBarn, där man kan handla mat till superpriser. Jag har läst boken Zero Waste av Bea Johnson, där hon skriver om deras livsstil i USA, och det känns som ganska annorlunda mot Sverige, där lösvikt och billigare mat inte verkar gå ihop riktigt. Frågan är ju dock om maten i dessa lösviktsbutiker i USA är ekologisk, GMO-fri och miljövänlig alls?

Det här är alltså mina tankar kring Zero Waste och ekologisk mat, eller mat huvudtaget, i lösvikt där jag bor och i mitt närområde. Nu när jag kommit till insikt om vissa saker så det första jag ska göra är att maila butikschefen där jag handlar om trycka på om mer mat i lösvikt, framför allt så just nötter och frön. Kan man ha flera hyllmeter med godis så borde det gå att ha en liten station med lösvikt också. Konsumentmakt är just makt, och alla butiker vill väl göra sina kunder nöjda, eller hur?

Och förlåt för långt inlägg, jag hoppas ni orkar läsa några rader i alla fall. Detta har gått och bubblat inom mig ett tag nu så det var skönt att få ner frustrationen i ord istället. Kommentera gärna om hur det är med Zero Waste och oförpackad mat i butikerna där ni handlar!

 

Det här inlägget postades i Zero waste. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Tankar kring Zero Waste och mat i lösvikt

 1. Karin skriver:

  Detta kring Zero waste funderar jag mycket på o har försökt att implementera så mycket jag kan. Jätteintressant att läsa dina reflektioner. Jag jobbar inne i Göteborg o där ligger fram en matbutik med bara ekologiskt sortiment o mycket oförpackat. Där försöker jag handla det de har i lösvikt som jag i vanliga fall köper på ica. Jag tycker inte att det är så mycket dyrare än i butik men det är klart jag har inte gjort ngn jättegrundlig genomgång av prisskillnaderna. Avvägningen mellan eko, närodlat, Zero waste, fairtrade, transporter är jättesvårt att göra tycker jag. Jag håller verkligen med dig om att det är konstigt att det är eko maten som skall vara förpackad, det borde ju vara tvärtom!! Ha en fin kväll, Karin

  • Anneli skriver:

   Tack för ditt svar och vad kul att höra dina reflektioner om Zero Waste. Vad kul att du kan handla oförpackad ekologisk mat utan att det kostar skjortan. Vad kul med en sån butik som Fram i närheten! 🙂

 2. Cajsa Lovehav skriver:

  Jag tänker också mycket på att det känns motsägelsefullt att så stor andel av den ekologiska maten kommer förpackad. Framför allt är det synd att mycket kommer i plastförpackning. Det är inte alltid lätt att välja, men med tanke på att bönderna som odlar ekologiskt slipper bli sjuka av alla pesticider, så har jag bestämt mig för att välja ekologskt även om det är plastförpackat. Tack för ett bra inlägg. Ha en fin dag:)

  • Anneli skriver:

   Tack för ditt svar! Ja, jag tycker också det är viktigare att bönderna och naturen slipper alla dessa bekämpningsmedel, den aspekten är mycket viktigare än plastförpackningar. Plastförpackningarna kan ju återvinnas i alla fall och tas om hand på ett mer miljövänligt sätt än bekämpningsmedel.

 3. Ela Andersson skriver:

  Jag tänker mycket kring detta också. Ofta blir jag frustrerad när jag är och handlar men jag tror att det bara är en tidsfråga innan de flesta handlare hänger på trenden med lösviktsförsäljning. Så brukar det ju vara med idéer från USA 😉. Denna gången är det en bra sådan tycker jag! Min lokala Ica-butik hade för något år sedan lösvikt i te, kaffe och ”gör din egen müsli”. Tyvärr var dom lite före folket på orten och fick ta bort det men jag hoppas det återkommer med full kraft!! Vi kämpar på, alla kan göra något!!😊

  • Anneli skriver:

   Tack för ditt svar! Ja men när du väl säger det så minns jag att min butik också hade en station med gör-din-egen-müsli, men jag minns att jag tyckte det var fruktansvärt dyrt, och jag tror inte heller att det var ekologiskt, eller… jag minns inte riktigt. Det är var nog före den riktiga eko-boomen i affärerna i alla fall. Jag minns att när jag började handla ekologiskt för snart 6 år sedan så fanns det ekologiskt Milda margarin, haha. 🙂

 4. Maria skriver:

  Kul att se bild från ”min” butik. Den ekologiska gårdsmjölken säljer fantastiskt bra. Och senast i fredags startade vi upp med yoghurt från samma gårdsmejeri. (Det ligger 4 km från butiken).
  Välkommen att titta in i butiken om du har vägarna förbi.
  /Maria

 5. Fredrika skriver:

  Hejsan. Vilken inspiration du är:)
  Jag har bott i USA och handlade bara ekologiskt och lösvikt på både whole foods som var lite dyrare och People’s Coop som var mycket billigare. Jag saknar det mycket nu när jag bor nu i sverige och inte har den tillgången för det blir så otroligt mycket mer förpackningar, speciellt plast.

  • Anneli skriver:

   Hej. Tack så mycket för dina fina ord! 🙂

   Ja, USA verkar vara mycket mer Zero Waste än Sverige. Lyckos dig som fått handla på Whole Foods, om jag någonsin tar mig till andra sidan Atlanten så är det ett måste att få gå på Whole Foods. 😀

 6. Anne skriver:

  Sedan flera år försöker vi att ”producerar” så mindre avfall som möjligt – men ibland är det jätte svart, även om man måste också ”titta på pengar”.
  I oktober 2014 började vi med vår affär: Chokladparadiset (säljs mest bruten choklad / chokladbräck). På marknader och mässor lärde vi oss att där finns mer och mer människor som vill köpa lösa produkter. Därför har vi nu beslutat att starta den första Zero Waste butik i Sverige. Allt uran plast och allt är ekologisk !
  Kanske är det intressant för er?
  Vänligen tittar även på vår crowdfunding kampanj: https://www.kickstarter.com/projects/chokladparadiset/first-zero-waste-shop-in-sweden-ready-for-preparat

  • Anneli skriver:

   Hej. Ber om ursäkt för sent svar, även bloggen har haft lite semester.

   Låter riktigt spännande med en Zero Waste-butik i Sverige. Hör gärna av er om hur det går, när ni öppnar osv. 🙂

   • Anne skriver:

    Vi får inget stöd!
    Och detta är mycket dålig – vi tror att folk inte är intresserade här. Så det är förmodligen något samband med ”förpackningsfri butik”.
    Har du idéer?

Tack så mycket för kommentaren!