Enkel och kladdfri råglimpa kryddad med fänkål och kardemumma

wpid-wp-1444247524824

Min största suck-känsla med att baka bröd är att det blir så mjöligt överallt, allra helst när man har två hjälpredor i köket som tycker det är jättekul att ta mjöl i händerna och pudra ner det över golvet och säga ”- Mamma! Titta – det snöar!”. Så när jag inte har sån där jättelust att gå en vända med skurmoppen för att få bort all ”snö” från golvet så bakar jag kladdfria råglimpor. Det tar inte ens 10 minuter av faktiskt arbete, degen sköter sig självt och det blir minimalt med disk (och mjöl på golvet).

Enkla och kladdfria råglimpor, ca 2 st:
25 g jäst (ett halvt paket)
ca 8-9 dl fingervarmt vatten
ca 4 dl grovt rågmjöl eller annat fullkornsmjöl
ca 10 dl dinkelsikt eller annat ljust fint mjöl (en gnutta osäker på mängden då jag tillsätter mjöl tills jag tycker degen blir bra)
0.5 dl linfrön
Någon matsked olja, antingen raps eller oliv
En nypa salt
Valfritt – en skvätt honung, ger näring åt jästen
Valfritt – en nypa stött fänkål och kardemumma ger god smak på brödet

I en bunke, rör ut jästen med det fingervarma vattnet. Tillsätt sedan olja, salt, honung, linfrön, kryddor och det grova rågmjölet. Börja knåda degen och tillsätt dinkelsikt pö om pö tills degen känns lagom, när man petar på degen ska man bli lite kladdig på fingret. Jag använder mig av en assistent så degen får knådas en stund, ca 10 minuter. Under tiden som degen knådas plockar jag undan mjöl, rapsolja och sådant.

Låt degen jäsa under duk i ca 45 min.

När degen jäst klart, häll upp degen i två brödformar, formarna bör vara oljade för att bröden inte ska fastna. Låt jäsa ytterligare ca 30 min. När bröden jäser för sista gången så sätter man på ugnen på 175 C.

Grädda bröden långt ner i ugnen, eftersom degen är ganska kladdig så behöver bröden lång tid på sig för att gräddas och torkas ut en aning. När bröden är nästan gyllenbruna, så höjer jag temperaturen till 200 C för att få en härlig skorpa. Räkna med ca 40 min i  175 C och runt 10-15 min i 200 C, beror lite på hur effektiv ugn man har, min ugn är gammal och gaggig och tar gärna god tid på sig. Känn efter med en potatissticka om brödet är färdiggräddat.

När brödet är färdiggräddat så låter jag det svalna av och sedan tar jag ut det ur formarna. Brödet blir som godast när det har fått stå framme inlindat i en kökshandduk under några timmar, det torkar liksom ur lite mer och kommer på bättre tankar, och så blir det lättare att skiva brödet.

Det här inlägget postades i I Heart Eco's stök i kök, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Tack så mycket för kommentaren!