Enkla dinkelkex med äpple, morot och mango

wpid-wp-1446628086578.jpeg

Superenkla dinkelkex med chiafrön och puré av äpple, mango och morot. Låter som en knasig kombination det där med äpple, mango och morot, men det är så smarrigt. Allra helst som isglass, men denna gång vart det kex av purén istället.

Kexen kryddas med en gnutta ingefära och vanilj, inte för mycket ingefära, men en lite grand för att ge kexen den där extra puffen. Kexen är som allra godast rykande färska direkt från ugnen med ett glas hemgjord iskall mandelmjölk.

Supernekla dinkelkex med äpple, mango och morot:
1, 5 dl fullkornsdinkelmjöl
ca 2 dl dinkelsikt
ca 2 dl puré av äpple, morot och mango
ca 1 msk chiafrön
en klick kokosolja
en liten nypa ingefärspulver
en nypa äkta vaniljpulver

Puré av äpple, morot och mango:
2 st mellanstora äpplen, skalade och skurna i mindre bitar
2 st mellanstora morötter, skalade och skurna i mindre bitar
ett halvt paket fryst mango, ca 125 gr

Börja med att göra purén. I en kastrull på spisen ångkoka först morötterna, jag gör en egen ångkokare av en vanlig kastrull och ett durkslag som passar i kastrullen och så ett lock på. När morötterna är halvklara lägger man ner äpplena och när morötterna och äpplena är nästan klara lägger man ner mangon. När allting är klart är det bara att hälla bort vattnet och ner med äpplena och det i kastrullen och mixa slätt med en stavmixer. Klart!

Sen är det bara att blanda alla ingredienserna till kexen i en skål och knåda tills degen känns lagom, den ska vara lite kladdig men inte fastna på fingrarna. Är den för kladdig, tillsätt mer dinkelsikt.

Kavla ut degen på ett mjölat bord, tryck sedan ut kex och lägg på ett bakplåtspapper. Kexen naggas med en gaffel, annars puffar dem upp sig i ugnen. Grädda sedan i mitten av ugnen på runt 200 C tills dem är gyllene.

Det här inlägget postades i Mums för de minsta, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Enkla dinkelkex med äpple, morot och mango

  1. Pingback: Veckans matlista, v 3 | I HEART ECO

Tack så mycket för kommentaren!