Ättika som sköljmedel

DSC07453fotor

Är det någonting som inte kommer innanför min dörr så är det sköljmedel. Det är ingenting annat än ren och skär kemikaliebomb. Sköljmedel och framför allt parfymen i sköljmedlet har ingenting att göra i närheten av små barn då detta kan vara allergiframkallande och parfymen innehåller med största sannolikhet hormonstörande ftalater.

Istället för sköljmedel så använder vi ättika, som får kläderna mjuka och sköna utan onödiga kemikalier. Dessutom så neutraliserar ättikan eventuella tvättmedelsrester som finns kvar i kläderna som kan vara irriterande på huden. Vill man ha god doft på kläderna så kan man tillsätta eteriska oljor, t ex lavendel eller eukalyptus, som även har antibakteriella egenskaper. Plus att ättikan håller tvättmaskinen fräsch och väldoftande.

Naturligt sköljmedel med lavendeldoft, 12 dl:
3  dl 24%-ig ättika
9 dl uppkokt avsvalnat vatten
ca 10 droppar eterisk lavendelolja

Blanda ättika, vatten och lavendelolja i en glasflaska. Skaka väl innan varje användning för att fördela lavendeloljan. Jag använder ca 0.25 dl vid tvätt, ättikan ska precis som vanligt sköljmedel ner i sköljmedelsfacket.

Ekonomi:
En flaska med Perstorps 24%-iga ättika kostar runt 12 kr.
9+3= 12 dl ättiksblandning. 0.25 dl per tvätt ger 48 tvättar.
12/48= 0.25 kr per tvätt. Plus några ören för den eteriska oljan.

Det här inlägget postades i Hemgjorda städprodukter, I Heart Eco's Hemgjorda och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

71 kommentarer till Ättika som sköljmedel

 1. Elin skriver:

  Hej!
  Var nyfiken om 8% ättika funkar med? Är det bara att dubbla eller? Jag köpte eco ättikan på bodystore.
  Vet du hur man kan göra?
  Tack iför hand. Älskar verkligen dina tips och råd, roligt att följa dig.

  Mvh Elin

  • Anneli skriver:

   Hej! 8%-ig ättika fungerar också, du kan använda den outspädd om du vill eller bara späda hälften ättika och hälften vatten för en 4%-ig blandning. Tack för dina fina ord! 🙂

 2. Minna skriver:

  Hej. Mycket intressant fläckar inte oljan kläderna??
  Mvh Minna

  • Anneli skriver:

   Hej. Ber om ursäkt för mitt sena svar. Den eteriska oljan fläckar inte kläderna, flera naturliga fläckborttagningssprayer innehåller faktiskt just eteriska oljor för att de hjälper till att ta bort fläckar och lösa smuts. 😊

 3. Lars Borgkvist skriver:

  Det blir väl 0,25 kr per tvätt? Alltså 25 öre. Billigt ändå. Har Du gjort samma tankevurpa vid uträkningen av mängden ”sköljmedel”? Ska det vara 2,5 dl?

  • Anneli skriver:

   Tack så mycket för att du uppmärksammade mig, så klart ska det stå kr istället för öre. Ingen tankevurpa vid mängden.

  • Hille skriver:

   Det står 0,25 dl inte 0,25 liter som du verkar tro Lars. Man använder en kvarts dl per tvätt oavsett om det är sköljmedel med gift eller sköljmedel med ättika.
   Mvh Hille

 4. Åsa skriver:

  Hejsan!
  Du kan lika gärna gärna ta en kork 24%-ig ättika direkt ner i sköljmedelsfacket. Maskinen blir renare, ättikan har sin fulla verkan, ty det kokade vattnets syra tar ut den basiska ättikans verkan, och du slipper en stor extra flaska i skåpet. Vill man ha doften så kan man droppa en droppe eterisk olja i i facket också.
  I vår tvättstuga har vi inte ens tvättmedel. Vi använder en ozoneringsaparat som ger vattnet en extra syreatom och i ett drygt halvår har vi varken använt tvättmedel eller sköljmedel. Ättika använder vi bara när det är illaluktande svettiga träningskläder. Jag kan tillägga att vi har tre barn och mycket extra smutsiga kläder att få rena i denna familj.

  Mvh Åsa

  • Anneli skriver:

   Tack för din kommentar!

  • Eva skriver:

   Ättika är inte basiskt. Det är surt och har lågt pH. Kokt vatten har blivit av med sin lösta syrgas. ☺

  • Tord skriver:

   Vatten innehåller inte syra! Däremot syre vilket är en helt annan sak. Ättika är surt ,det heter ju ättiksyra ,inte alkaliskt! Att rengöra med ozon låter minst sagt märkligt. Ozon löser ingen smuts,däremot neutraliseras dålig lukt.

 5. Simona skriver:

  Ja och ättika kalkar även av tvättmaskinen vilket är bra 😊 Sedan skyddar ättika även färgen på kläderna. Har man en flerfärgad tröja som ex röd/vit randig tröja så skyddar ättikan de vita från att bli missfärgat av de röda 😊

 6. Monica Johansson skriver:

  Var köper man oljan tack för tipset 😀

  • Anneli skriver:

   Varsågod. Eteriska oljor finns på de flesta hälsokoster annars kan jag på nätet rekommendera Opella och Organic Makers, även Jordklok har eteriska oljor. Om du tycker att det är för liten effekt av ättikan så kan du öka mängden ättika. 😊

 7. Sara Andersson skriver:

  Funkar detta för finblusar och annan syntet, som ofta blir statiska utan sköljmedel?

  • Anneli skriver:

   Nu äger inte jag så många finblusar, hehe, och inte så mycket kläder av syntetmaterial överlag så jag vågar faktiskt inte säga. Du har ingen gammal blus då som du kan testa på först?

 8. kalevi setälä skriver:

  Tack för tipset! Har själv slutat med sköljmedel och blivit kvitt med massor av hudproblem.

 9. parachute@hotmail.com skriver:

  Vet att jag fick en upppgift om just ättika i en affär med ”finunderkläder”. Så det bör gå för finblusar också.

 10. Laila belmonte skriver:

  Försvinner det statiska ur kläderna? Måste slippa knaster i hörapparat .

 11. Elisabet skriver:

  Jag använder inte sköljmedel, tycker det är helt onödigt och reagerar dessutom allergiskt mot det. När jag gick i skolan fanns det klasskamrater vars kläder luktade ättika, och sedan dess skulle jag aldrig kunna tänka mig att använda det. Det är möjligt att lukten försvinner med eteriska oljor, men om du föreslår det tycker jag att du även bör på påpeka att de också kan vara allergiframkallande. Allergier uppkommer ju inte bara på grund av giftiga ämnen. Immunsystemet tror ofta att ämnen som egentligen inte alls är farliga, är det, och sätter igång en allergisk reaktion. Det är inte ovanligt just med eteriska oljor.

 12. Monica skriver:

  Hej! Jag har en fundering kring detta och söker lite expertis på området eftersom vi haft mycket problem med ”elasticitetsfläckar” på kläderna, alltså att plaggen fläckvis tappat sin elasticitet. Där det sker blir tyget mer genomskinligt och liksom bubbligt. Om det är på ett större område blir det fladdrigt eftersom tyget tappar sin spänst och passform helt enkelt. Vi har tidigare alltid använt parfymfritt sköljmedel, gick för 5 år sedan helt över till ekologiska alternativ och för 1,5 år sedan till ättika. Sedan ett halvår tillbaka använder vi inget alls för att se om det har någon effekt. Vi har fått slänga så otroligt mycket kläder! Vi försöker köpa kläder av ekobomull och då är det ofta några procent elastan med i mixen, särskilt i barnkläder och basplagg. Min erfarenhet är alltså att ättikan, ur den synvinkeln, påverkar plaggen lika mycket som vanligt sköljmedel. Eller finns det någon dold faktor vi kan ha missat? Det enda som varit konstant under denna perioden är vår tvättmaskin och vattenkvalitén (egen brunn), kan detta påverka? Nu utan något mjukgörande blir kläderna otroligt stela och jag skulle gärna använda receptet ovan, tycker det i övrigt verkat toppen!

  • Anneli skriver:

   Hej. Jag är tyvärr ingen expert på området, jag har aldrig varit med om elastan som krånglat och då är jag väl inte den som följer tvättråden till punkt och pricka heller och ibland så går kläderna i torktumlaren. Numer använder jag ättika till handdukar och tygblöjor bara för att ta bort dålig lukt och så men till kläderna använder jag inte längre då jag tycker att mitt hemgjorda tvättmedel inte gör kläderna allt för hårda och styva.

 13. Liselott skriver:

  Back to basic. Såpa är toppen att tvätta skinnkläder i och mycket annat som rör djuren. Såpa är även bra till många moment i städningen 👍🏼

 14. Ingrid skriver:

  Jag använder sköljmedel ENDAST för att bli av med statisk elektiricitet. Funkar ättikan mot detta också?

 15. Maria Bond skriver:

  Hur får man bort fula bruna ränder orsakat av vatten i toaletten?

  • Anneli skriver:

   När jag gör en djupregöring av toaletten så brukar jag hälla ner en generös mängd outspädd ättika i toaletten, helst när toaletten inte ska användas på ett tag tex på natten eller när man reser iväg så att ättikan kan få tid att verka. Sen är det dags att skrubba loss, för att hjälpa till att skrubba bort kalkfläckarna så strör jag i grovt salt i toaletten.

  • Helena skriver:

   Ättika använder jag i toaletten. Man kan prova göra en pasta av bakpulver och vinäger ( inte röd) och smeta på om det är på sidorna. Även bakpulver i skålen prova…obs låt verka

  • Ritva skriver:

   Gnid med pimpsten – den repar inte. Även bra för att hålla hälarna mjuka

 16. Lollo skriver:

  Hej tänkte. Jag bor i lägenhet så har bara tvättstugan som alla andra oxå använder. Blir det inte sköljmedel från deras tvättar in i min ändå??

  • Anneli skriver:

   Hej. Det blir inte sköljmedel i den bemärkelsen i kläderna men doften hänger kvar och det är i just parfymen som de läskigaste kemikalierna finns.

 17. Jane Carlsen skriver:

  Hade ättika som sköljmedel ganska länge men sen läste jag att fibrerna i tyget blir skört, att det sliter på tvätten, så jag slutade, vet du om det stämmer, tyckte det var bra?!

  • Anneli skriver:

   Ingenting jag har märkt av på våra kläder, beror kanske på vilket material man har, temp och hårdhet på vattnet hur mycket kläderna slits.

 18. Valborg Johnsson skriver:

  Ja tack för tipsen!

 19. Sara Larsson skriver:

  Du köper alltså 3 dl ättika för 12 kr. Jag brukar köpa 1 liter för 12 kr.
  Så då får jag ut 160 tvättar för 12kr. Vilket ger 7.5 öre/ tvätt. Plus oljor

  • Anneli skriver:

   Är det Eldorado eller liknande som du köper? Den är bara 12%-ig jämfört med Perstorp som är 24%. Men det är möjligt att Eldorados är billigare ändå.

 20. Gunnel skriver:

  Hej! Så intressandt detta är! Men jag undrar om kläderna luktar ättika när det torkat om man inte haft någon eterisk olja i? Jag gillar inte sådana dofter.

 21. Kim skriver:

  Neutral serien är väldigt allergivänliga. Ingen doft och inga parabener.

 22. Birgitta skriver:

  När sköljmedel introducerades på marknaden, någon gång på 50-/60-talet, var det för att ta bort den statiska elektricitet som dåtidens så populära ”Non-Iron-skjortor” skapade. Varför sköljmedel numera lanseras som ”mjukmedel” förstår jag inte. Jag har aldrig använt sköljmedel för annat än för att ta bort statisk elektricitet i plagg av syntet. Om jag inte använder sköljmedel, sprakar jag som ett tomtebloss och alla som råkar ta i mig får stötar. Att använda sköljmedel för att få frotté mjuk, förstår jag inte meningen med. Vill man ha frotté mjuk får man köra i torktumlare. Sköljmedel tar dessutom bort absorptionsförmågan i frotté.
  Ättika tar inte bort statisk elektricitet och är därför inte ett alternativ för mig. Då jag har sjukdomen SHR (Sensorisk Hyperreaktivitet) klarar jag inte heller lukten av ättika. Lukten av ättika samt många andra lukter, främst parfym, gör mig sjuk. Allt jag använder för personlig hygien, allmän rengöring samt tvätt- och sköljmedel är därför oparfymerat.

  • Anneli skriver:

   Hej. Tack för din kommentar och för informationen om sköljmedel. För att råda bot på statisk elektricitet i mina kläder så torktumlar jag ibland kläderna med ett par bollar av tovad ull som hjälper till att ta bort det statiska.

   • Bodil skriver:

    Tack för tipset om ullbollar! Jag gnistrar också och får stötar av allt utan sköljmedel. Använder Tvättnötter och har även använt ättika med eterisk olja. Både sköljmedel o eteriska oljor ger doftallergiska reaktioner..
    Ullbollar verkar vara det jag saknar för en helt kemikaliefri hantering.
    Min hudvård består av kokosolja, honung o saltvatten.

 23. Rita Sellvin skriver:

  Min mor använde ättika ibland när hon tvättade? tänkte aldrig på varför😊!
  Jag använder det både till kaffebryggaren och diskmaskin 👍

 24. Hampus skriver:

  Bra inlägg! Vill bara påpeka att även eteriska oljor kan vara allergiframkallande http://science.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj/aven-naturliga-parfymamnen-kan-orsaka-allergi.cid867767

  Mvh
  Hampus

 25. Birgitta skriver:

  För den som har SHR är det inte huden som reagerar på parfym och eteriska oljor, det är slemhinnorna i näsa, bihålor, hals, ögon m m. Det är alltså den syntetiska, kemiska lukten som framkallar en reaktion. Vecka 45 är Parfymfria veckan då Astma- och Allergiförbunder kampanjar för just parfymfritt så att alla kan andas fritt. Följ länken och läs mer om SHR eller doftöverkänslighet som det lite felaktigt kallas. Doft associeras vanligtvis med något behagligt. För den som har SHR är doft/lukt av parfym, långt ifrån behagligt.
  http://astmaoallergiforbundet.se/information-rad/doftoverkanslighet/

  • Mats H Ljungberg skriver:

   Jag lider av astma och SHR, och ämnen som parfymer, cigarettrök och dieselavgaser mm. kan ge mig svåra astma-/kräkanfall. Just nu trakasserar en granne mig med ett otroligt starkt sköljmedel, bara för att jag satt upp en A4-sida där jag beskriver hur det är att vara astmatiker/SHR i olika situationer, och då specifikt i vår gemensamma tvättstuga, samt att jag uppmanat till att visa hänsyn och sluta använda sköljmedel. Efter detta har hon trappat upp konflikten genom att konsekvent sätta upp sig på tiden före mig. När jag då kommer ner till källaren stinker den först av stark parfym, följt av outhärdlig stank i själva tvättstugan och torkrummet. Jag får ett kraftigt astmaanfall varpå jag lyckas dra i mig medicin via inhalatorn. Därefter får jag slänga mig in på toaletten, där jag kräks av parfymchocken. Efter detta tillfälle går jag aldrig mer i tvättstugan igen, utan att en stund innan ses i mig kortison från inhalatorn samt ta en antihistamintablett. Det hela är för jävligt. Jag konfronterar grannen men hon bara håller, ber mig fara åt helvete och vänder på klacken och går därifrån. Nästa gång jag ska tvätta och ska sätta upp en ny tvättid har hon tryckt in något i tvättidslåset, så det inte går att flytta… Därpå en massa extra jobb och kostnader för ett nytt lås för fastighetsansvarige. Varken han eller områdeschefen på Poseidon verkar kunna eller vilja göra något åt vare sig parfymproblemet eller den ständigt rökande och bolmande hemtjänsten på gården, som förpestar våra liv. Funderar nu på att ringa Poseidons miljöchef på huvudkontoret och se om hem kan göra något åt luftföroreningsproblemen… Jag ska i varje fall i tvättstugan sätta upp denna delade artikel Ättika som sköljmedel 🙂

 26. Robert skriver:

  Hej!
  Vet du om/hur ättikan påverkar broderat material? jag har en karatedräkt med svartbroderat märke på och vill ej riskera missfärga detta.

  • Anneli skriver:

   Hej. Ber om ursäkt för mitt sena svar. Jag vågar faktiskt inte riktigt svara på om det påverkar broderier då jag inte äger så mycket ”finkläder” själv med tre småbarn i huset.

 27. Inger Nörthen skriver:

  Tack för intressanta råd!

 28. Tanja skriver:

  Jag hittade 12 procent ättikssprit i mitt skafferi. Funkar det också? Dosering isåfall?

 29. Pingback: Giftfritt sköljmedel – DIY | 4Health.se by Anna Sparre

 30. Anna skriver:

  Om din katt har kissat på dina kläder så tvätta i ättika då går katt kiss doften bort….och om det händer i soffan har jag blandat med vatten o dränkt fläcken….tar också bort doften…

 31. Marie skriver:

  Använder med ättika i tvätten efter att jag typ fått utslag av samtliga sköljmedel på marknaden. Har ingen eterisk olja hemma, dock en massa torkad lavendel. Du vet inte om det går att bara kasta ner lite torkad lavendel i ättiks-mixen istället för eteriska oljan?

  • Anneli skriver:

   Hej. Om du blandar ättika med torkad lavendel så kommer ättikan att bli lilafärgad, så det är inte att rekommendera till tvätten ifall att det blir färgat. Det går alldeles utmärkt att bara använda ren ättika, den eteriska oljan är mest för doftens skull.

   • Marie skriver:

    Idag använder vi ren ätiika. Men jag vart så nyfiken och började googla runt. Hittade en tjej som gjorde med ”färsk” lavendel och ibland även torkad. Det blev en rosatonad vätska som enligt hennes uppgift inte missfärgade tvätten alls. Kanske inte måste testa på mormors vita linnedukar 🙂 Men vi testar oss fram så får vi se hur det går (har lavendelbuskage här hemma.. känns som man vill nyttja dem när man nu har så mycket :-)..) Tusen tack för snabbt svar 🙂

 32. Pingback: ETT GÄNG FINA EKOLOGISKA (ELLER HÅLLBARA) JULKLAPPAR - Emerentia

Tack så mycket för kommentaren!