Hemgjord (superenkel) babygröt på bovete

DSC07793fotor

När min äldsta dotter var liten så var det bara industrigröt som gällde, men i takt med att intresset för mat och kost har ökat så har det blivit allt mindre industritillverkad mat här hemma, nu till minsta dottern så gör jag hemgjord gröt som är minst lika enkel att göra som industrigröt och till en tiondel av priset.

En av anledningarna till att man väljer industrigröt verkar vara att den är näringsberikad, men det är endast berikad för att råvarorna är så processade och näringsfattiga redan ifrån början. Bovete är rikt på kalium, magnesium och järn. För att göra det extra rikt på järn tillsätter jag även hemgjort järnpulver.

Mitt hemgjorda järnpulver gör jag på nyponmjöl och malda pumpakärnor. Pumpakärnor är rika på järn, ca 15 mg/100 g. Nyponmjöl är rikt på C-vitamin, ca 270 mg/100 g. C-vitamin och järn är bästa kompisar och C-vitamin hjälper kroppen ta upp järn. Pumpafrön och nyponmjöl innehåller även andra nyttigheter som kalcium, magnesium och zink. I min blandning har jag 3/4 delar malda pumpakärnor och 1/4 del nyponmjöl. Bovetemjöl är inte heller så dumt näringsmässigt, även det innehåller mycket järn, zink och B-vitaminer.

Jag har testat runt lite olika slags gryn till gröten, bl a havre och quinoa, men jag tycker att boveteflingor passar bäst till denna gröt då den klumpar minst och den sväller snabbt och blir ganska så len i konsistensen, som om man skulle gjort gröten på mjöl och inte flingor.

Hemgjord babygröt på bovete:
1/4 del boveteflingor
3/4 del kokande vatten
ca 1 msk järnpulver
ca 1 msk kokosolja

Jag kokar upp vattnet i vattenkokaren, under tiden som jag väntar på vattnet så blandar jag i ordning bovete, kokosolja och järnpulver i en skål. Slår sedan på vattnet och rör runt, gröten är klar på ett litet kick.

Gröten serverar jag med fruktmos och en liten nypa chiafrön och Urtekram har riktigt goda fruktmos med bl a päron och en med äpple och mango (som är ruskigt god). Ekologiskt och bara ren frukt, varken tillsatt socker eller konserveringsmedel.

En lagom babyportion, enligt mina barn vid 7-8 månaders ålder, är 1 msk boveteflingor, 3 msk vatten och 1 tsk vardera av järnpulver och kokosolja.

DSC07788fotor

Det här inlägget postades i I Heart Eco's stök i kök, Mums för de minsta och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Hemgjord (superenkel) babygröt på bovete

 1. Liz skriver:

  Hej!

  Jag har en 10 månaders bebis och undrar hur jag ska dosera av samtliga ingredienser? Det står 1/4 del boveteflingor och 3/4 del kokande vatten. Är det deciliter du menar? Vad gör du med gröten som blir över? Och hur stor mängd malda pumpakärnor och nyponmjöl? Står bara andel, inte mått.

  Kan/bör man byta ut en del av boveteflingorna till hirsflingor?

  Många frågor!

  Mvh, Liz

  • Anneli skriver:

   Hej! Anledningen till att jag skriver i delar istället för deciliter är för att man vet bäst själv hur mycket ens bebis äter. Min flicka på 16 månader äter gröt gjord på 0.5 dl boveteflingor och 1.5 dl vatten. Till det har jag 1 msk järnpulver och 1 msk kokosolja. Fråga om det är något mer du undrar! 🙂

 2. Liz skriver:

  Hej!

  Tack för snabbt svar!
  Då är kanske hälften av det lagom till min 10 månaders.

  Köper du pumpakärkorna färdigmalda eller naler du själv?

  Kan man blanda alltsammans i en glasburk och skopa upp så mycket som behövs? Lite mer än 0,5 dl i mitt fall?

  Jag har inte hittat något annat recept med boveteflingor utan det mesta är med hirsmjöl eller hirsflingor. Vad tycker du om det? Kan jag byta ut en del av boveteflingorna?

  Kan man addera quinoamjöl/quinoaflingor?

  Mvh, Liz

  • Anneli skriver:

   Jag maler pumpakärnorna själv i en mixer. Du kan byta ut boveteflingorna till quinoaflingor eller andra flingor/mjöl, testa dig fram, det kan behövas mer/mindre vatten. Du kan blanda allt i förväg i en glasburk. 🙂

 3. Linasekologiska skriver:

  Jättebra inlägg!
  Jag är en ekomänniska långt ut i fingertopparna och kan mycket men du lär mig ofta nya saker, jag följer dig även på insta. Fortsätt lära oss nytt!!! 😀😀😀😀

Tack så mycket för kommentaren!