I mitt städskåp – ingredienser till hemgjorda rengöringsprodukter

DSC07465_Fotor

Jag älskar att städa, det har väl inte undgått någon. Det är en härlig känsla att se huset gå från koja till slott, vilket varar i ungefär tre sekunder innan tre små busfrön dragit fram alla leksaker igen men dessa tre sekunder är heliga!

I mitt städskåp hittar man inga snuskiga kemikalier, så jag tänkte dela med mig av vad man hittar för ingredienser till hemgjorda städprodukter i mitt städskåp. Inom en snar framtid kommer det ett inlägg med städtillbehör så som disktrasor och dammvippor som är plastbantade och dammsugare som är miljövänligare.

Bikarbonat – använder det till att fräscha upp mattor och madrasser, till att skrubba ur handfat och dusch med. Löser fett, bekämpar fläckar, tar bort dålig lukt. Använder det till det mesta men framför allt till skurpulver, tvättmedel och maskindiskmedel.

Natriumkarbonat –  även kallat tvättsoda/målarsoda, är kusin med bikarbonat. Tvättsodan är tuff mot fläckar och fett. Använder det främst till tvättmedel, flytande diskmedel och maskindiskmedel.

Natriumperkarbonat – använder som blek- och fläckmedel till tvätten, natriumperkarbonat bryts ner till natriumkarbonat och väteperoxid vid kontakt med vatten. Väteperoxid är kraftigt blekande och bör endast användas till vittvätt.

Citronsyra – ingenting jag vill ha varken i min hudvård eller i min mat, men till rengöring passar det utmärkt. Tar bort kalkfläckar. Används främst i maskindiskmedel.

Ättika – kungen i städskåpet med flest användningsområden. Jag använder ättika till rengöring i badrum och kök, som sköljmedel och spolglans även till rengöring av fönster, speglar och rostfritt stål. Ättika är bland annat bakteriedödande och tar bort dålig lukt.

Salt – salt är bakteriedödande och jag använder den främst till rengöring av skärbrädor och annat som behöver skrubbas rejält. Den förtjänar ändå en plats i städskåpet.

Tvålflingor – helt enkelt flingor av tvål, används främst till tvättmedel och diskmedel. Ibland löser jag upp en nypa tvålflingor i vatten och använder som allrengöring.

DSC07382_Fotor

Tvättnötter – fantastiska nötter fulla av tvättkraft! Jag använder nötterna till tvättmedel, skurmedel, allrengöring och allt möjligt. Tvättnötter är helt naturliga och fria från snuskiga kemikalier, när tvättnötterna gjort sitt kan de läggas i komposten.

I bilden här ovanför ser ni hur fint tvättnötter löddrar och det helt utan kemikalier! Lödder brukar innebära starka tensider som inte är bra för varken människa eller miljö.

Castiletvål – en magisk tvål som kan användas till allt, allt från schampo och diskmedel till biltvätt och allrengöring! Denna är dock dyr om man jämför med tvålflingor och tvättnötter så använder den endast i undantagsfall (dvs om jag är för lat för att göra något annat) till golvrengöring, utspädd med vatten i en sprayflaska till allrengöring, som tvättmedel och diskmedel. Ja, till allt!

Jag köper Dr. Bronners castile-soap som består av förtvålade ekologiska oljor, den enda skräpingrediensen är citronsyra men jämfört med mycket annat som kan innehålla hur mycket skräp som helst så är det en underbar produkt som förtjänar sin plats i både städskåpet och på badrumshyllan!

Eterisk olja av lavendel och tea tree – ger inte bara god doft utan är även bakteriedödande, fettlösande, fläcklösande och flera andra egenskaper. Jag tillsätter eteriska oljorna främst i allrengöring med ättika och tvättnötter, i sköljmedel och i diskmedel.

Här kommer några recept på hemgjorda rengöringsprodukter:
Ättika som sköljmedel
Hemgjort tvättmedel
Ättiksrengöring med citrus
Tvätta med tvättnötter

 

Det här inlägget postades i En grönare städning, Hemgjorda städprodukter, I Heart Eco's Hemgjorda och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till I mitt städskåp – ingredienser till hemgjorda rengöringsprodukter

 1. Pingback: En liten guide till Zero Waste |

 2. Danie skriver:

  Vilken fantastisk blogg du har! Hittade den när jag letade efter bra tips på tvättbara kökstrasor/huhållspapper. I samband med flytt till årsskiftet ska vi försöka byta över till mer flergångs i kök och badrum (vi får en egen tvättmaskin!) vilket också gör att det blir lättare att fylla blöjmaskinerna då bebis ska få tygblöjor när han kommer ut 🙂 Kan man tvätta tygblöjor (60 grader) med tvättnötter? Gör du dina egna bomullsrondeller eller är det amningsskydd?

 3. Ingvor Eriksson skriver:

  Så intressant, att ta del av ”vänliga” rengöringsmedel, här blir det premiär, varefter det andra tar slit. Tack för informationen
  .

 4. Elisabeth skriver:

  Hej
  Tack för fin sida.
  Var köper du bikarbonat i storpack?
  Dvs. Annat än bakpulverspaket?
  Tack på förhand
  Med vänlig hälsning, Elisabeth
  Elisabeth@kolosh.se

Tack så mycket för kommentaren!