Koka bönor i slow cooker

DSC07954

En av de bästa investeringarna jag har gjort till mitt kök är en slow cooker. Perfekt till att koka buljong i, göra pizzasås, äppelmos och så klart tillaga bönor och ärtor. Att koka ärtsoppa från grunden med torkade ärtor är inga bekymmer. Man behöver dessutom inte stå som en hök över grytan och kolla så att det inte bränner fast eller kokar över. Den sköter sig självt, bara att kasta ett öga någon gång i bland och röra runt lite på sin höjd.

Steg 1: Lägg först bönorna/ärtorna i blöt i ca 12 timmar, så pass mycket vatten att det täcker bönorna och 2-3 cm till.

Ska man tillaga gröna linser behöver man inte lägga dem i blöt först, skölj bara av dem med vatten i en sil och så ner i grytan. Plocka bort eventuella linser som ser konstiga och oätliga ut.

Steg 2: Sila av blötläggningsvattnet från bönorna och skölj av dem med vatten. Plocka bort eventuella bönor som ser konstiga och oätliga ut, även skal som har flutit upp till ytan.

Steg 3: Häll ner bönorna i grytan till slow cookern och slå på nytt färskt vatten så att bönorna täcks plus några centimeter till.

Gröna linser vill ha desto mer vatten, per 2 dl linser behövs det 8 dl vatten. Alltså fyra gånger mer vatten än linser.

Notera: Kidneybönor skall kokas i 10 minuter innan man tillagar dem i slow cooker, kidneybönor kan innehålla ett gift som inte neutraliseras i slow cookern eftersom den inte kommer upp i tillräckligt hög temperatur. Annars kan man få ganska så ont i magen.

Steg 4: Sätt slow cookern på lägsta inställningen och koka bönorna/ärtorna i 5-6 timmar, linser blir klara på ca 3-4 timmar. Ska man koka en bönsort man aldrig kokat förut och är lite osäker på koktiden så kan man smaka av bönorna en gång i halvtimmen efter fyra timmar. Jag kokade ett gäng borlottibönor för några dagar sedan och dessa sköna bönor tog sju timmar på sig att bli klara. Men oftast så är bönorna klara efter fem timmar.

DSC07957

Steg 5: När bönorna är klara, sila av kokvattnet i ett durkslag och skölj av bönorna/ärtorna/linserna med kallt vatten. Låt svalna.

Steg 6: När bönorna svalnat så delar jag upp dessa i fryspåsar, ett paket torkade bönor på 500 g brukar bli lagom att dela upp i fem påsar, storleken brukar matcha tetra-förpacknignar med färdigkokta bönor. Hade jag haft en megastor frys med oändliga lagringsmöjliheter så hade jag använt mig av glasburkar till förvaring, men nu har jag inte en sådan frys så jag håller mig till fryspåsar som jag plattar till för att få så smart lagring som möjligt. Fryspåsarna jag använder kommer från Clas Ohlson och är tillverkade av majplast, påsarna är komposterbara och får slängas kommunala komposteringen. Jag diskar ur påsarna och återanvänder dem igen, i alla fall påsar jag har haft till bönor och bröd.

Voíla – klimatsmarta bönor till ett plånboksvänligt pris!

Det här inlägget postades i I Heart Eco tipsar!, I Heart Eco's stök i kök. Bokmärk permalänken.

Tack så mycket för kommentaren!