Hur man gör rent en skärbräda med salt och citron

skärbrädacitronsalt

I det plastbantade köket känns det som att en skärbräda i trä har sin givna plats. Våra billiga skärbrädor i plast från det blå-gula varuhuset var bland det första vi kastade ut när vi började plastbanta för snart fem år sedan. Dessa ersattes med skärbrädor i bambu istället, och jag försöker minnas om vi faktiskt har haft skärbrädorna i fem år eller om dessa har blivit utbytta någonstans på vägen. Men.. jag kan inte minnas. Vi har i alla fall haft skärbrädorna länge.

För att hålla skärbrädorna fräscha så gör jag en djuprengöring av dem någon gång i veckan, då skrubbar jag dem med salt och citron. Både salt och citron är bakteriedödande och citron är dessutom förskräckligt bra på att ta bort fläckar.  Jag gillar skärbrädor i bambu eftersom bambu är naturligt antibakteriellt.

Hur man gör rent en skärbräda med salt och citron:

  1. Diska rent skärbrädan med varmt vatten och diskmedel, skrubba bort eventuella matrester med diskborste.
  2. Strö över finkornigt salt och gnugga in det med citronen. Glöm bort i 10-15 minuter så att saltet och citronen för göra sitt och ta bort bakterier och fläckar.
  3. Gnugga ordentligt med citronen, strö på mer salt om det behövs. Skölj av noga med vatten så att allt salt försvinner.
  4. Låt lufttorka. När skärbrädan har torkat ordentligt så tar jag en klick kokosolja och smörjer in skärbrädan med, för att hålla den i extra prima skick.

Tilläggas bör är att vi har en skärbräda speciellt för kött, när vi diskar den då diskar jag först med diskmedel och sedan häller jag över kokande vatten. Till kyckling använder vi en gratängform som vi vänder upp och ner och skär på och diskar sedan i diskmaskinen.

Det här inlägget postades i En grönare städning, Hemgjorda städprodukter, I Heart Eco's stök i kök och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Tack så mycket för kommentaren!