Återanvändbara städlappar med ättika, lavendel och tea tree

20160405_140035

Städlappar, det låter mycket bättre med cleansing wipes, finns det någon bra svensk översättning förutom städlappar? Tvättlappar? Fast det låter som sådant man använder till att göra rent små rumpor. På tal om babyrumpor (och kladdiga barnhänder) så finns här recept på hur vi gör egna våtservetter att ha när vi är ute på äventyr.

I alla fall så gör jag egna städlappar av ett gammalt lakan, för några månader sedan så investerade jag i en overlocksymaskin vilket gör att tillverkandet av tvättlappar lekande lätt. Så nu har jag tillverkat både tvättlappar till barnen att ha i badrummet, dessa städlappar och ett helt gäng med ”hushållspappers”-servetter att ha i köket. Nästa steg blir att tillverka återanvändbara bomullsrondeller av en gammal frottéhandduk och även ett gäng påsar att ha till frukt och grönt i affären (alla våra andra har gått åt till att förvara leksaker).

Dessa städlappar man köper i plastförpackning med syfte att bara leva en gång och sedan hamna i soporna är mer ofta  än sällan rena kemikaliebomberna, stinker gör dem också. Oekonomiska för den delen. Mina återanvändbara städlappar preppar jag med ättika, lavendel och tea tree. Ekonomiskt och giftfritt. Så när kladd har inträffat är det bara att gå och hämta en städlapp i glasburken och torka upp, städlappen slänger vi sedan i tygpåsen vi har i köket för våra unpaper towels.

Återanvändbara städlappar med ättika, lavendel och tea tree:
1 del 12%-ig ättika
3 delar uppkokt avsvalnat vatten (ger en 3%-ig ättiksblandning)
per dl ättiksblandning ca 3 droppar lavendel och 2 droppar tea tree

valfritt antal tvättlappar

Blanda alla ingredienserna till ättiksblandningen, häll över städlapparna och städlapparna är redo att användas. Jag gör i ordning en flaska med blandningen och häller över städlapparna när det är dags att fylla på i burken, så jag kan inte säga hur många städlappar det går åt till 1 dl ättiksblandning.

Tack vare ättikan och eteriska oljorna så har städlapparna ganska bra hållbarhet, ca 1 vecka.

Det här inlägget postades i En grönare städning, Hemgjorda städprodukter, Zero waste och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Tack så mycket för kommentaren!