Havrebad med kamomill och ringblomma för att lugna röd och irriterad hud

havrebad

En av mina tjejer har mollusker, ett gäng envisa prickar som vägrar försvinna och som ibland kliar så hon blir alldeles vansinnig! Vi har redan pratat med vår sköterska på BVC och hon säger att det bästa är att låta kroppen ta hand om molluskerna själv och det man kan göra är att lindra klådan och så rekommenderade hon någon kräm från apoteket och vid det laget hade jag slutat lyssna och redan börjat vandra runt i mina egna tankar om hur jag kan lindra klådan på naturlig väg.

Det första jag konstigt nog kom att tänka på var The Family Guy och Stevie som hade vattenkoppor och mamman satte han i diskhon i köket och hällde havregryn i badvattnet.  Så någonting med havregryn skulle det absolut bli och så vandrade tankarna vidare och här hamnade jag: havre med kamomill och ringblomma. Tre enkla ingredienser som alla lugnar röd och irriterad hud. Kamomill och ringblomma är redan en stapelvara i detta hus då vi gör kamomillté, salvor med ringblomma och babyolja med just ringblomma och kamomill. Och havregryn, skulle det inte finnas havregryn i skafferiet så skulle jag ha en väldigt sur dotter, hon äter alltid yoghurt med havregryn och blåbär till frukost.

Faktum är att havregryn är utmärkta till hudvård då havregrynen är milt rengörande tack vare dess naturliga innehåll av saponiner, havregrynen är även antiinflammatoriska och fulla med nyttigheter för huden, havregrynen innehåller även polysackarider som i kontakt med vatten bildar en geléliknande film som lägger sig som ett skyddande lager på huden. Ringblommor och kamomill är inte så tokiga dem heller, båda är antiinflammatoriska och läker huden. Här står det mer om kamomill och här står det mer om ringblommor, fantastiska blommor inte sant?

Havrebad med kamomill och ringblomma:
två nypor havregryn, lätt krossade
en nypa torkade kamomillblommor
en nypa torkade ringblommor

Lägg havregrynen och de torkade blommorna i en tygpåse, en tygservett eller en gammal (naturligtvis tvättad) strumpa, förslut påsen med en påsklämma eller klädnypa. Blöt tygpåsen med ljummet vatten och skrubba försiktigt huden, eller släng för all del ner påsen i badkaret och fyll upp med varmt vatten och njut av ett lugnande bad.

Det här inlägget postades i Hemgjord hudvård, I Heart Eco's ekologiska barn, I Heart Eco's Hemgjorda och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Tack så mycket för kommentaren!