Granskottssirap med honung och citron

granskottsiraphonungcitron

Äntligen är den där härliga säsongen här, säsongen då naturen bjuder på så mycket från sitt skafferi! Var och varannan dag så samlar jag och barnen av vad naturen har att ge, det är nässlor, maskrosor, daggkåpor och gud vet allt.

Inför höstens host- och snorsäsong så har vi samlat på färska späda granskott för att göra hostmedicin av med citron och honung. Granskotten finns bara under en begränsad period nu på våren. Här på gränsen mellan Dalarna och Västmanland så finns de riktigt späda skotten mellan mitten på maj och början på juni, så men andra ord hög tid att plocka skotten nu. Att detta inlägg är flera veckor försenat gör ju inte saken bättre, ber om ursäkt för det i förväg.

Så här står det om granskott som hostmedicin på A. Vogel och deras hostmedicin med just granskott:
Spruce buds are rich in terpenes (bornyl acetate, limonene, camphene, alpha-pinene, etc.). These small molecules have antiseptic, mucolytic and antibacterial properties. Terpenes are particularly interesting in cases of cough and bronchial infections because of their volatility, which promotes pulmonary excretion.

Förutom att vara rika på antibakteriella och antiseptiska terpener så är granskotten rika på C-vitamin och klorofyll, klorofyll hjälper blodet att transportera mer syre runt i kroppen vilket hjälper kroppen att läka sig själv och bekämpa elaka förkylningar. Här står det mer om fördelarna med klorofyll. Förutom att göra hostmedicin av skotten så frysen vi även in ett gäng för att ha som naturens eget C-vitaminpiller sen när förkylningarna står för dörren.

IMG_0307

Granskottssirap med honung och citron:
2 nävar granskott
1-2 st ekologiska citroner
socker, antingen vanligt vitt socker eller råsocker
honung

Varva granskott med citron, socker och honung i en väl rengjord glasburk. Var ganska så generös med socker och honung eftersom dessa ger en konserverande effekt så att citronerna och granskotten inte möglar.

Ställ i ett soligt fönster, skaka om då och då. Om det blivit klumpar med socker så rör runt med en väl rengjord sked så att klumparna löses upp. Låt stå i ca 2-4 veckor. Sila sedan av och häll upp sirapen i en väl rengjord flaska eller burk. Förvara i kylskåp, sirapen har ganska god hållbarhet.

När jag känner att det kittlar i halsen eller en förkylning som lurar så tar jag 1 tsk granskottssirap precis som den är, men man kan också ha i en kopop té men det heta vattnet förstör tyvärr mycket av det goda i sirapen.

 

Det här inlägget postades i I Heart Eco's stök i kök, I Heart Ecos naturliga medicinskåp, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Tack så mycket för kommentaren!