Min hudvårdsrutin för ansiktet

 

skincareroutine

Olja som sminkborttagning – Till att tvätta bort smink så använder jag olja, ingen specifik olja utan just den som finns nära till hands. Olivolja – visst, jojoba – go for it, kokosolja – älskar’t! Jag tar några droppar olja på en tvättbar bomullsrondell som jag först fuktat med ljummet vatten och tvättar försiktigt bort smink runt ögonen och resten av ansiktet. Försiktigt var dock ordet så att oljan inte kommer in i ögat, för då har ni dimmig syn för resten av kvällen. Dock har jag sett några spännande recept på sminkborttagningssalva med bivax och jojoba på Pinterest/bloggosfären som jag måste testa, då det sägs att salvan inte kommer in i ögat lika lätt. Återkommer med recept om det blir någonting bra!

Honung som ansiktstvätt – Det kanske låter knepigt att jag kladdar honung i ansiktet men tro mig det finns ingen bättre ansiktstvätt till ansiktet än just honung. Mild rengörande utan att vara uttorkande. Jag fuktar först ansiktet med ljummet vatten, tar en klick honung i handflatan och gnuggar försiktigt in i ansiktet och sköljer sedan av med ljummet vatten. Någon gång i veckan så skrubbar jag försiktigt ansiktet med en mild luffasvamp för att peela huden.

Lavendelhydrolat som ansiktsvatten – Till ansiktsvatten använder jag lavendelhydrolat, vilket enkelt förklarat är vattnet som blir över när man gör eterisk lavendelolja. Lavendelhydrolat är bra för både torr och fet hy då den är balanserande.

Lavendelhydrolat doftar som lavendel blandat med karamelliserad honung, den doftar underbart!

Här finns det lavendelhydrolat och massor av andra ingredienser för hemgjord hudvård!

Hemgjord aloe vera-gel som fuktboost – Aloe vera – älskade lilla kaktus! Ger en fuktboost, hjälper hunden att läka, full med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det finns ingenting som aloe vera inte är bra för helt enkelt!

Jag gör en hemgjord aloe vera-gel för att minska ner på skräpingredienerna, många aloe vera-geler innehåller förtjockningsmedel så som carbomer och konserveringsmedel så som parabener och phenoxyethanol, som inte alls är några trevliga ämnen. Så därför gör jag en hemgjord gel där förtjockningsmedlet är ekologiskt guarkärnmjöl och konserveringsmedlen är  mjölksyra och en naturkonservering med ämnen utvunna från majs och fänkål. Här finns receptet på aloe vera-gel, med länkar till ingredienserna.

Hemgjord ansiktsolja med jojoba, nyponrosfrö, argan, broccoli, frankincense och lavendel En hemgjord ansiktskolja med alla mina favoritoljor och eterisk olja av lavendel och frankincense. Doften är helt underbar av lavendel och frankincense, som en blomsteräng blandad med skog. Man kan naturligtvis använda sig av en olja, ex argan är lätt och går snabbt in i huden så den är utmärkt som dagolja. Min hemgjorda ansiktsolja är åt det fetare hållet och bättre lämpad för nattligt bruk som en riktig näringsboost till huden. På morgonen använder jag lättare oljor som argan och broccoli.

Här står det mer om arganolja, här står det mer om nyponrosfröolja, broccolifröoljan hittar jag ingen bra artikel om men värt att nämna är att broccolifröoljan är rik på erukasyra vilket är en enkelomättad omega 9-fettsyra, som skyddar huden från uttorkning och mjukgör och verkar utslätande.

Man kan helt skippa de eteriska oljorna, framförallt om man är känslig mot dofter. Jag använder lavendel och frankincense för deras goda egenskaper, lavendel är antiinflammatoriskt och bakteriedödande vilket är bra om man har acne och frankincense är bra mot rynkor och att minska porerna.

Hemgjorda ansiktsmasker:
Jag gör ansiktsmask ganska ofta, jag har en snabb variant som jag rör ihop i handflatan av honung, aloe vera och frankincense. Den rengör på djupet, återfuktar och så underbara frankincense som får mina stora porer att springa sin väg. 

Den lite lyxigare versionen av ansiktsmask görs med yoghurt, havremjöl, hibiskus, någon närande olja så som argan och så klart honung och aloe vera. Både yoghurt och havre lugnar röd och irriterad hud, hibiskusen är full med antioxidanter och den innehåller även milda syror som försiktigt peelar huden. Här står det mer om hibiskus.

Okej, undra hur många gånger jag har skrivit honung och aloe vera i detta inlägg?! Dessa två är dock riktiga superhjältar som förtjänar sin plats i badrumsskåpet och på ansiktet!

Det här inlägget postades i Hemgjord hudvård, I Heart Eco's Hemgjorda och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Tack så mycket för kommentaren!