Hur man gör rent en diskmaskin (med ättika och tea tree)


Jag tycker synd om våran diskmaskin, den är den minst uppskattade apparaten i hela huset ändå är det den som gör mest jobb. Den är liksom tagen för given och när den stannar så stannar hela huset, kaoset sprider sig som ringar på vattnet. Vi kör tre fulla maskiner om dagen, så den får med andra ord tåla en hel del skit. 

För att hålla den fräsch och undvika onödiga stopp så brukar jag se till att göra rent den ordentligt en gång i veckan, silen försöker jag komma ihåg att göra rent varje dag eftersom vår diskmaskin är superkänslig och minsta makaron får den att stanna. Och chiafrön, inte att leka med.

Såhär gör jag rent vår diskmaskin:

 1. Ta ur silen och diska rent den.
 2. Torka ur eventuella matrester i maskinen, både chiafrön och makaroner kan gömma sig varstans.
 3. Torka rent runt listerna och runt luckan.
 4. Fyll en mugg eller liten skål med ättika, jag brukar ta ca 2 dl 12%-ig ättika och ca 10 droppar tea tree-olja. Jag sätter muggen i övre korgen. Både ättika och tea tree-olja tar bort dålig lukt och löser smuts, fett och kalk.
 5. Starta diskmaskinen på det varmaste programmet, i mitt fall är det ett grytprogram på 70 C.

Klart, nu är maskinen redo för mer smutsig disk!

Det här inlägget postades i En grönare städning, Hemgjorda städprodukter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Hur man gör rent en diskmaskin (med ättika och tea tree)

 1. Julia Degerth skriver:

  Älskar din blogg! Så enkla inspirerande texter och lätt att ta åt sig då även bilderna ibland har text på sig! Ekologiskt <3

  • Anneli skriver:

   Hej. Förlåt så mycket för sent svar, tog lite semester från bloggen. Tack så mycket för dina fina ord, det värmer mycket i hjärtat. 🙂

 2. Marie JOhansson skriver:

  varför ska det stå i en kopp? är det inte bättre att tömma ut det i maskinen så det får gå runt i tex spolmunstycket?

  • Anneli skriver:

   Jag har det i en kopp för att om jag häller ut det i botten av maskinen och sedan startar den så tror maskinen att det är vatten kvar i maskinen och så pumpar den ut ättikan. Att ättikan är i en kopp gör ingenting utan koppen kommer fyllas med vatten och ättikan rinner ut i maskinen.

Tack så mycket för kommentaren!