Hemgjord ansiktsolja med lavendel och frankincense

DSC08796

Det bästa med DIY och att göra saker och ting själv är att man kan få det precis som man själv vill ha det. Ansiktsolja är precis en sån sak som jag allra helst gör själv för att få den precis så som jag vill ha den på min hud. Just denna olja har jag gjort en anings fetare för att ha den som extra vårdande och närande till natten. Till dagen använder jag bara argan och broccoli som är två lättare oljor som går snabbt in i huden.

Jojoba och nyponros är två fetare oljor som lämpar sig bättre till nattligt bruk då det tar en stund för dessa att gå in i huden. Jojoba är en fin olja att använda då den liknar hudens eget sebum. När vi tvättar huden så tvättar vi förutom smuts även bort hudens eget skyddande lager av sebum som produceras av talgkörtlarna, så jojoba är därför en bra olja att använda till både torr hud och fet hud med kvisslor. Nyponros är bra anti-aging då den slätar ut fina linjer och främjar cellförnyelsen då den är rik på flera vitaminer, så som E, C och D. Den är även rik på vitamin C. Här finns det mer att läsa om nyponrosfröolja och varför den är en sån bra olja att ha på huden.

Eterisk olja av lavendel och frankincense tillsätter jag också för deras fina egenskaper på huden, både lavendel och frankincense är bra om man har acnebenägen hud då dessa är antibakteriella, antiseptiska och hjälper till att läka huden. Frankincense älskar jag dessutom att ha i en ansiktsmask med aloe vera och honung då den har fått mina mörka pormaskar att försvinna och överlag fått mina stora porer att dra ihop sig. Det finns mycket att läsa om eteriska oljor, jag skulle kunna skriva många rader om lavendel och frankincense, men istället så kan ni läsa mer om lavendel här och om frankincense här. Tänk dock på att eteriska oljor är mycket koncentrerade och skall användas med försiktighet! Känner man sig inte bekväm med eteriska oljor så går det alldeles utmärkt att utesluta oljorna ur ansiktsoljan.

DSC08791

Hemgjord ansiktsolja med lavendel och frankincense:
För en 30 ml-flaska med pump så använder jag:
ca 10 ml jojobaolja
ca 8 ml nyponrosfrö
ca 7 ml broccoli
ca 5 ml argan
6 droppar lavendel
6 droppar frankincense

De eteriska oljorna har en koncentration på 2% ( 1% vardera) för att inte verka allt för irriterande på huden. Minska ner till tre droppar vardera (1 % koncentration) om du har känslig hud eller försiktigt vill prova dig fram.

Droppa först i de eteriska oljorna i flaskan, detta i fall att det skulle bli för mycket. Häll sedan i jojobaoljan till ca 1/3 del av flaskan och fyll sedan på med resten av oljorna, jag använder ögonmått så detta är en den ungefärliga blandningen som jag gillar till min hud. Experimentera gärna med olika mängder och olika oljor som ni gillar till eran hud, ni känner eran egen hud bäst!

Förvara ansiktsoljan mörkt och inte allt för varmt. För att öka hållbarheten på ansiktsoljan kan man tillsätta vitamin E som hindrar oljorna från att oxidera och härskna. Vitamin E doseras från 0.5-1 % i blandningen.

Det här inlägget postades i I Heart Eco's Hemgjorda, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hemgjord ansiktsolja med lavendel och frankincense

  1. Pingback: Min hudvårdsrutin för ansiktet |

  2. Ann-britt andersson skriver:

    Tack för en bra blogg. Många webbutiker är väldigt dyra på eterisk olja. Rekomenderar http://www.webbsmart.se som har massor av doft o eterisk olja till bra priser.

Tack så mycket för kommentaren!