Hemgjort badsalt med lavendelolja

badsaltlavendel

 

Ett hemgjort underbart badsalt med doft av lavendel, för trötta ömma muskler eller om man har svårt att komma till ro. Epsomsalt heter egentligen magnesiumsulfat, magnesium är nämligen livsviktigt för kroppen då magnesium påverkar bland annat blodtryck och immunförsvaret. När man stressar så dränerar man kroppens reserver av magnesium, vilket gör att man kan få kramp i musklerna och sömnsvårigheter. Kroppen absorberar magnesium bäst genom huden så ett bad med epsomsalt kan få ömma muskler att slappna av och ett stressat sinne att komma till ro. Wellness Mama är en stor inspirationskälla för mig och här skriver hon om varför magnesium är viktigt och här skriver hon mer om epsomsalt.

Bikarbonat tillsätter jag för att bikarbonat är basiskt och de flesta av oss har kroppar som är åt det surare hållet på grund av kaffe, socker och dåliga matvanor överlag. Bikarbonat hjälper till att återställa kroppens pH-värde mot det mer basiska hållet, för en basisk kropp är en glad kropp. 

Tillsist så tillsätter jag himalayasalt eller annat riktigt salt fullt med mineraler just på grund av mineralerna och även för att jag upplever att huden blir så mycket mjukare och lenare av saltet. Kanske bara jag som drömmer? Och så klart lavendelolja som är rogivande för stressade själar men som även boostar immunförsvaret.

Hemgjort badsalt med epsom, bikarbonat, himalayasalt och lavendelolja:
2 dl epsomsalt
2 dl bikarbonat
1 dl himalayasalt eller annat mineralrikt salt
ca 15-20 droppar eterisk lavendelolja

Blanda epsomsalt, bikarbonat och salt i en bunke. Droppa sedan i fem droppar lavendelolja på olika ställen och rör runt ordentligt, gör sedan likadant med ytterligare fem droppar och blanda runt ordentligt, fortsätt så tills ni tycker att doften är lagom stark.

Jag doserar 0.25 dl badsalt till ett barn i babybadkar och ca 1-1,5 dl för en vuxen i ett stort badkar. Till en början kan man uppleva ett pirrande i huden av epsomsaltet, det beror på att man har brist på magnesium och kroppen tillgodoser sig av magnesiumet, men pirrandet slutar efter några bad med epsomsalt.

Förvara i en lufttät burk eftersom både bikarbonat och  salt älskar att dra åt sig fukt, vilket gör att man kan få en enda stor klump av allting. Man kan även fylla en gammal babystrumpa eller en bit tyg med ris och knyta ihop och lägga ner i burken, ris suger också åt sig fukt.

Det här inlägget postades i Hemgjord hudvård, I Heart Eco's Hemgjorda och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Tack så mycket för kommentaren!