Hemgjord skrubbkräm med castiletvål och bikarbonat

skrubbkram

Ni vet den där skrubbkrämen i den där gula flaskan? Med ett namn på tre bokstäver som skryter om ”nu med micropartiklar”. Just det, mikropartiklar. Inte för att jag är någon kemist men mikropartiklar låter väldigt mycket som microbeads, mikroplast, vilket är yttepyttesmå plastpartiklar. I USA har man förbjudit mikroplast eftersom dessa plastpartiklar slinker igenom reningsverken och åker rätt ut i haven där de äts upp av djur i tron om att det är mat. Enligt Naturskyddsföreningen hamnar omkring 40 ton mikroplast i Östersjön varje år. Mikroplast gömmer sig lite varstans men främst i peelingprodukter för kropp och ansikte men även i tandkräm.

Så den där gula flaskan gör man bäst i att lämna kvar på hyllan i affären för skrubbkräm kan man göra enkelt själv med så enkla ingredienser som bikarbonat och castiletvål. Perfekt när man behöver lite extra skrubbkraft i duschen, diskhon eller ugnen. Ekonomiskt, ekologiskt och inga ingredienser som fiskarna misstar för mat.

dsc09132

Skrubbkräm med bikarbonat, castiletvål och eterisk olja:
1/2 del bikarbonat
1/2 del castiletvål
ca 10-15 droppar eterisk olja per dl skrubbkräm, ex tea tree, lavendel eller rosmarin

Den eteriska oljan är valfri, men den ger extra städboost i from av bl a fettlösande- och antibakteriellaegenskaper.

Blanda i ordning alla ingredienserna i en lämplig burk och använd där det behövs extra städkraft. Den fina grytborsten i trä och kokosfiber kommer härifrån, där finns även en massa annat spännande!

Det här inlägget postades i Hemgjorda städprodukter, I Heart Eco's Hemgjorda, Zero waste och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Hemgjord skrubbkräm med castiletvål och bikarbonat

 1. Beatrice skriver:

  Ännu ett uppskattat ”recept”. Det borde väl gå att byta ut Castile-tvål mot linoljesåpa, eller vad tror du? I så fall kan jag göra skrubbkrämen i morgon :).

  Sköljmedlet du tipsat om använder jag flitigt och parfymerar med lavendel och apelsinolja. Samma doft som min Room-mist/badrumsspray ;).

  Trevlig helg!

  • Anneli skriver:

   Hej!

   Castiletvålen går absolut att byta ut mot linoljesåpa. Du råkar förresten inte ha något bra tips på vart man kan köpa linoljesåpa i en större dunk? Hade tänkt börja använda det istället för castiletvål, lite billigare och mer närproducerat. Dr Bronners är ju tyvärr tillverkat i USA. 🙂

   Vad kul att du gillar sköljmedlet, apelsin och lavendel låter som en underbar kombination, det måste testas någon gång. 🙂

   • Beatrice skriver:

    Hej igen!

    Jag gjorde en sats med linoljesåpa och den fungerade utmärkt. Måste dock röra om med en sked innan jag använder den då den skiktar sig omgående. Det är dock en liten uppoffring jämfört med att använda en kemikaliemix. 🙂

    Både Allbäcks, Ottossons och Gysinge har linoljesåpa i 5 litersdunkar. Finns säkert flera sorter.

    Apelsin/lavendel är en jättegod kombination. Till Room-misten tar jag 20 droppar vardera till 1 dl vatten. Brukar göra en sprayflaska med 5 dl åt gången och den håller jättebra utan några andra tillsatser. Hittade receptet någonstans på nätet för flera år sedan, minns ej var tyvärr, och det doftar precis likadant som den sort jag köpte då för klart högre pris. 😉

    Ha det gott i höstsolen!

 2. Ylva skriver:

  Vilket super bra medel. Diskhon och duschväggarna skiner😀

Tack så mycket för kommentaren!