Asiatisk pumpasoppa med ingefärskrutonger

pumpasoppa

Jag älskar hösten med alla färger på löven, den friska krispiga luften, alla koppar med té, eld i kaminen och så klart – pumpor! Och pumpan, ja den gör sig bäst i en värmande soppa med curry och krutonger med ingefära. Värmer en frusen själ på en liten stund. Ett plus är att soppan är väldigt enkel att göra med få ingredienser.

Asiatisk pumpasoppa med ingefärskrutonger:
1 st butternut pumpa av större modell
smör
salt och peppar

2 burkar kokosmjölk
2 msk currypasta (här finns ekologisk currypasta)

bröd av valfri sort
en tumstor bit av färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
rapsolja
smält smör

 

fil-000-2

För att göra pumpapuréen:
Sätt ugnen på 200 C. Dela pumpan i mitten och lägg den på en plåt med skalet nedåt. Salta och peppra och klicka på smör. Baka i ugnen i ca 30 min. Känn med en potatissticka, den är färdig när stickan går igenom skalet. Ett tips är att göra extra puré när man ändå är igång, för den går utmärkt att frysa in också, för att göra t ex pumpapaj.

Låt pumparna svalna en stund, gröp sedan ur dem med en sked och mixa till puré antingen i en bunke med stavmixer eller en stor blender. Om man ska göra soppa så är blendern att rekommendera då man kan ha i kokosmjölken direkt och få en riktigt slät soppa. Men om man ska bara göra puré så är stavmixern att föredra då man inte behöver tillsätta vätska.

För att göra krutongerna:
Skär upp bröd i kuber, lägg brödkuberna i en skål och pressa ner vitlök och fint riven ingefära. Var generös med både vitlöken och ingefäran så att det blir lite sting i krutongerna. Ringla över rapsolja och smält smör. Blanda försiktigt runt krutongerna. Ha sedan upp krutongerna på en bakplåt med bakplåtspapper. Grädda krutongerna i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter på 200 C. Krutongerna är färdiga när de är frasiga.

För att göra soppan:
Blanda puré från en pumpa med två burkar kokosmjölk i en kastrull/gryta om man inte redan mixat pumpa och kokosmjölk. Tillsätt currypasta och smaka av tills du tycker det är lagom hetta. Värm upp soppan och låt sjuda i ca 5 min. Smaka av om det är lagom med sälta.

Servera soppan med krutongerna!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Tack så mycket för kommentaren!